анемия репродуктивно здраве

Анемия и репродуктивно здраве – важно по темата

Въпреки че развитието на анемия и дефицитът на желязо са разпространени състояния, особено сред дамите, те са често пренебрегвана причина за проблеми с женското и мъжко репродуктивно здраве. Анемията се характеризира с ниски нива на хемоглобин или дефицит на червени кръвни клетки в кръвта, който може да предизвика смущения в снабдяването с кислород на други органи. Ето защо според експертите е възможно малокръвието да причини проблеми по време на зачеването и бременността.

Симптоми на анемия

Анемията е много често срещана сред жените. Малокръвието може да бъде причинено от дефицит на желязо, неправилно производство на червени кръвни клетки, недостиг на витамини, загуба на кръв и други хронични състояния. Издайническите симптоми на анемия включват силна умора, слабост, главоболие, бледа кожа, студени крайници, учестено сърцебиене и замайване.

Анемия и репродуктивно здраве – каква е връзката?

По време на зачеването нуждите на женския организъм от желязо се увеличават. Според проучване дамите в репродуктивна възраст с дефицит на този минерал може да имат проблеми с овулацията и производството на здрава яйцеклетка, което от своя страна води до безплодие. Освен това, поради недостига на червени кръвни клетки и хемоглобин, кислородът не достига до всички органи. Това включва и репродуктивните, като матката и яйчниците. Нарушава се нормалното им функциониране, което може да се отрази негативно върху плодовитостта на жената. Освен това според специалистите анемията, причинена от дефицит на фолиева киселина, може да създаде проблеми като вторично безплодие (неспособност за зачеване след раждане на бебе по-рано) и да увеличи риска от спонтанен аборт.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Интересното е, че анемията може да допринесе за безплодие не само при жените, но и при мъжете. Оказва се, че адекватните количества витамини, хранителни вещества и минерали в мъжкия организъм, са от значение за репродуктивното здраве. Особено важно е желязото, защото дефицитът му може да доведе до незадоволително количество и качество на семенната течност.

Репродуктивно здраве на жената и анемия през бременността

След успешно зачеване, по време на бременността женското тяло се нуждае от повече кръвоснабдяване за растежа на плода. Ето защо е особено важно дамите в този период да се придържат към пълноценна диета, богата на необходимите витамини, минерали и хранителни вещества. В допълнени лекарите често препоръчват и прием на мултивитамини и хранителни добавки за бременни. Дефицитите в организма на майката крият сериозни рискове за здравето и развитието на плода. Нелекуваната анемия при бременни жени се свързва с повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане или раждане на мъртъв плод.

Превенция и овладяване на анемия при планиране на бременност

Фоливит Феро / Folivit® Fero е натурално решение за профилактика и овладяване на анемия. Всяка капсула от този природен продукт доставя на организма 15 мг желязо (като железен фумарат 45.60 мг). В допълнение натуралното средство снабдява тялото на бъдещите родилки с нужните дневни количества фолиева киселина (400 мкг) и витамин В12 (9 мкг). Тези две вещества са необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобин. Важни са както за успешното зачеване, така и за износването на плода.

Природната комбинация е напълно безопасна и има отлична поносимост. Дозира се по 1 течна капсула дневно, след хранене. Удачно е продуктът да се приема от жени, които планират да забременеят, по време на износването на плода и 3 месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top