студени крайници анемия

Студени крайници – причината може да е анемия!

Зимата със сигурност не е любимия сезон на хората с анемия, при които хематологичното състояние е съпроводено от студени крайници. Причините за малокръвие могат да бъдат разнообразни – от прием на определени медикаменти, през бременност, до небалансирано хранене. По-характерните симптоми на състоянието включват силна умора, бледа кожа, задух, ускорен пулс и загуба на концентрация. В следващите редове споделяме повече за едно от най-неприятните оплаквания при анемия през зимата, а именно силната чувствителност към ниски температури.

Анемия и студени крайници – каква е връзката?

Анемията е състояние, при което в тялото няма достатъчно количество здрави червени кръвни клетки. Еритроцитите изпълняват важната функция да пренасят кислород до всички жизненоважни органи, тъкани и мускули в тялото. Един от най-разпространените видове анемия е желязодефицитната. В този случай малокръвието е следствие от недостиг на желязо, което е съставна част на хемоглобина, отговорен за транспорта на кислород в организма. Именно това насищане с богата на кислород кръв, характерно за правилното кръвоснабдяване, помага на тялото да изпълнява терморегулаторните си функции – съхраняване и генериране на топлина. Когато кръвообращението е нарушено при анемия, хората са по-чувствителни към ниските температури и често страдат от измръзване на крайниците.

Как да се справим със студените крайници през зимата?

За хората с анемия, които постоянно се оплакват от измръзване на крайниците през зимата е необходима специална подготовка, за да се чувстват комфортно. А ето няколко хитринки, с които да се сгреете отвътре навън през хладния сезон.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Подходяща диета

Един от добрите начини за преодоляване на малокръвието, породено от дефицити в хранителния режим, е прибавянето на повече продукти, богати на желязо. Ако тялото ви усвоява добре това вещество, то диетата ще бъде от полза за справянето с анемията и съпътстващите симптоми, включително студени крайници. Опитайте да добавите в менюто повече зеленолистни зеленчуци, като спанак, червено месо, яйца и бобови култури. Тук ще откриете най-важното за бързо вдигане на желязо и хемоглобин.

Чаша топъл чай – решение при студени крайници и анемия

Чаят неслучайно е любима напитка на мнозина през студените месеци. Горещите билкови запарки ще стоплят студените крайници отвътре навън, а ако изберете правилните съставки – ще повлияят благоприятно и анемията – първопричина за проблема. В народната медицина запарката от копър е използвана за регулиране на менструацията при жени в детеродна възраст и за овладяване на анемия, благодарение на богатият му химичен състав. Най-голямо количество биологично активни вещества има в семената на растението. Запарката от коприва е още едно решение срещу анемия. Чаят ще достави на организма желязо, витамин С, витамин К и още много други полезни вещества. Копривата е известна още със свойството си да пречиства кръвта.

Прием на желязо, витамин В12 и фолиева киселина

Това са трите основни елемента за правилно кръво творене. Рационална комбинация от тях ще откриете в природният продукт Фоливит Феро / Folivit® Fero. Той е създаден специално за превенция и овладяване на анемията. Активните съставки се допълват и взаимно подсилват ефекта си за синтез на червени кръвни клетки и хемоглобин. Резултатът е преодоляване на малокръвието и отшумяване на неприятните симптоми, включително студени крайници. Продуктът е подходящ за прием и от най-рисковите групи – деца, хора в напреднала възраст, бременни и кърмещи жени. Няма странични ефекти дори при продължителна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top