Недостиг на фолиева киселина през бременността – рискове

Според Американската национална здравна служба препоръчителната дневна доза фолиева киселина (витамин В9) е 100 μg, а за бременните жени – 400 μg.

Фолиева киселина – изключително важна през първите месеци от бременността

Редица проучвания показват, че жени приемали фолиева киселина един месец преди да заченат и след това в първите месеци от бременността, намаляват до 70% риска от вродени деформации на бебето си. Но фолиевият дефицит е най-опасен през първите два-три месеца от бременността. Като се има предвид, че около половината от бременностите не са планирани, специалистите препоръчват редовен прием на витамин В9 от всички жени в детеродна възраст. Добре е да се отбележи, че фолиевата киселина е нетоксична и не предизвиква алергични реакции, в случай че бъде предозирана.

Дефицитът на фолиева киселина крие много рискове

Между 20-ия и 30-ия ден от зачеването се формира невралната тръба (Spina bifida) на ембриона, след което тя се затваря. От нея по-късно се образуват гръбначен стълб, главен и гръбначен мозък, както и черепа на бебето. Недостигът на фолиева киселина може да доведе до дефекти на тази тръба. Дефектът на невралната тръба се появява, когато тръбата не се затвори правилно и образуващия се мозък остава в директен контакт с околоплодната течност.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

95% от случаите, в които се раждат деца с малоформации, не са генетично предопределени. Изследванията показват, че майките не са имали подобен случай в семейството, но пък са били изложени на редица рискови фактори – висока температура през бременността, диабет, затлъстяване и др. Проучванията показват също, че дефектът на невралната тръба се среща по-често при жени от европеидната раса, отколкото при негроидната. Освен това при жени, родили дете с такъв дефект, съществува много по-голям риск да родят друго дете със същия дефект.

Природен продукт при дефицит на фолиева киселина през бременността

Достатъчното количество фолиева киселина в организма на бременните намалява риска от увреждания на ембриона до 70%, включително и дефект на невралната тръба. Спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка на плода. Участва в образуването на ДНК и РНК, благодарение на което се активизира клетъчния растеж. Оптимално количество фолиева киселина се съдържа в природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Приемът му осигурява на бременните жени необходимите дневни дози фолиева киселина (В9), витамин В12 и желязо.

borola

Сподели:
Scroll to Top