анемия

Анемия през бременността – как да се предпазим?

Кой е най-често срещаният вид анемия през бременността?

Според специалисти голяма част от бременните жени (85-90%) страдат от желязодефицитна анемия. Медицинското състояние създава риск от усложнения през бременността, раждането и следродилния период.
Основната причина за развитие на този вид анемия е недостатъчното количество на желязо в организма на жената. То взима активно участие в изграждането на хемоглобина (съставна част на еритроцитите), като нуждите от него през бременността се повишават. Желязодефицитната анемия по време на бременността е още по-често срещана при жените, които страдат от заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт или имат нерационален хранителен режим.
При жените, засегнати от желязодефицитна анемия по време на бременността се наблюдава нарушена еритропоеза (образуване на еритроцити) и понижено образуване на хемоглобин. Вследствие на това се стига до нарушен транспорт на кислород и неблагоприятни последствия върху бременната и бебето.

Кои са симптомите, по които се разпознава желязодефицитната анемия по време на бременността?

– обща отпадналост

– главоболие

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

– бледа кожа, лигавици, нокти и устни

– нарушения на сърдечния ритъм

– болка в гръдната област

– лесна умора

– замаяност

– раздразнителност

– трудности при концентрирането

Понякога самата бременност е възможно да маскира част от симптомите на желязодефицитната анемия. Ето защо с цел установяването й е добре да се извърши консултация със специалист, който ще назначи съответните изследвания. В случай, че се касае за желязодефицитна анемия се наблюдават понижени нива на серумното желязо, хематокрита, хемоглобина и червените кръвни клетки.

Желязодефицитна анемия през бременността – как да се предпазим?

Според специалисти лечението на желязодефицитна анемия през бременността не е никак скъпо или трудно. С цел запазване на оптималното здраве на майката и бебето се препоръчва придържане към методите за нейното предотвратяване. Един от тях е приемът на фолиева киселина, желязо и витамин В12, подпомагащи ефективно образуването на хемоглобин. Специалистите препоръчват да се консумират по 3 пъти на ден храни, богати на желязо. Такива са червените меса, лещата, бобовите храни, зелените листни зеленчуци, ядки и др. За да бъде усвоено максимално желязото е добре да се консумират храни, съдържащи витамин С – цитрусови плодове, чушки, броколи и др. Успоредно с храните, съдържащи желязо е препоръчително бременните жени да си набавят фолиева киселина чрез храни като аспержи, авокадо, грах, боб, ягоди, яйца, брюкселско зеле и др.

Оптимална комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12 се съдържа в природното хематологично средство Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Фоливит Феро повишава благоприятния ефект от приема на изброените храни и предпазва от развитие на анемия през бременността. Специалистите препоръчват приемът на продукта да започне още с планирането на бременността и да продължи три месеца след раждането.

borola

Сподели:
Scroll to Top