Желязодефицитна анемия – кои хора са най-застрашени

Желязодефицитна анемия – кои хора са най-застрашени?

В масовите представи е залегнало схващането, че хората, които не консумират месо са изложени на по-висок риск от развитие на желязодефицитна анемия, в сравнение с месоядните си събратя. Основните доводи в подкрепа на това разбиране са, че желязото с растителен произход, в менюто на растителноядните представители на съвременното общество, е в значително по-малко количество, отколкото желязото с животински произход. Като се прибави и фактът, че вегетарианците приемат храни, богати на фитати (пълнозърнести продукти, зърнено-бобови култури и сушени плодове) и оксалати (спанак, цвекло, зеле, праз, броколи и домати), които потискат усвояването на желязо, аргументите изглеждат наистина непоклатими. Скорошно изследване обаче развенча популярното твърдение.

Еднакъв ли е рискът от желязодефицитна анемия при „хищници“ и „тревопасни“?

Учени от Американската диетична асоциация са категорични, че вегетарианците и хората, които консумират месо са изложени в еднаква степен на опасност от развитие на анемия. В подкрепа на позицията си те изтъкват, че проблемът с недостига на желязо не се крие в неговия произход, а в това какво количество от жизненоважния микроелемент се усвоява от организма. Преведено на обикновен език, това означава, че независимо дали храните са от животински или растителен произход, организмът не абсорбира цялото количество желязо в тях, а само една незначителна част от него. Както става ясно от резултатите неусвоимите железни съединения преобладават и при вегетарианския режим на хранене, и при месната диета.

Осъзнавайки деликатността на темата, изследователите не пропускат да обобщят накратко преимуществата на диетата на представителите от двете групи с оглед на бързината, с която се усвоява желязото. Предимството, което предоставя хранителния режим на любителите на месото е, че желязото в животинските продукти се усвоява по-лесно. Спецификата в начина на хранене на вегетарианците предполага по-трудна абсорбция на минерала в началото. С времето обаче организмът се приспособява и компенсира дефицитите. Екипът обръща специално внимание, че процесът на адаптация може значително да се ускори. За целта е необходимо вегетарианците да повишат приема на витамини (витамин C и А), които благоприятстват усвояването на желязото, и да намалят консумацията на зеленчуци, богати на оксалати.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как да се предпазим от желязодефицитна анемия?

Макар и твърде различни по отношение на възгледите си относно начина на хранене и вегетарианците, и хората, които ядат месо изпитват еднакво силна нужда от качествено средство срещу желязодефицитна анемия. На пазара у нас отчетливо се откроява Фоливит Феро/Folivit® Fero. Всяка капсула от този природен продукт съдържа оптимално количество желязо, фолиевата киселина и витамин B12, които участват пряко в кръвообразуването и допълват ефектите си. Фоливит Феро е практически безвреден. Не са наблюдавани странични ефекти дори при продължителна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top