витамини

Кои витамини и микроелементи стимулират кръвообразуването и се препоръчват при анемия?

Кръвта в човешкото тяло има сравнително постоянен състав с точно определени концентрации на кръвните компоненти, с което се обезпечава нормалното протичане на всички кръвни функции. Тя обаче се нуждае от непрекъснато постъпване на нови и свежи структурни компоненти, които да заменят остарелите и нефункционални такива. Така например червените кръвни клетки – еритроцитите – живеят около 120 дни, след което се разрушават. На тяхно място се образуват нови, които свързват и транспортират кислорода и въглеродния диоксид в организма.

Всяко нарушение в процеса на изграждане на зрели еритроцити, независимо от причината, води до ограничения в снабдяването на клетките с кислород. Това е предпоставка за развитие на анемия, с всичките й последствия. Ето кои витамини действат благоприятно върху кръвообразуването и подобряват ефективността на кръвната циркулация.

Витамин А – той повишава функциите на имунната система, участва в производството на еритроцити и изграждането на хемоглобина, подпомага усвояването на желязо, подобрява състоянието на костния мозък.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Витамин С – също подпомага усвояването на желязото и стимулира производството на еритроцити. В допълнение антиоксидантните му свойства предпазват кръвните клетки от увреждащото действие на свободните радикали.

Витамините от група B са ключови участници в хемо- и еритропоезата.

Витамин B12, заедно с витамин B9 (фолиева киселина) подпомагат функцията на костния мозък, участват в изграждането и зреенето на еритроцитите и синтезирането на хемоглобина в тях.

Желязото е най-важният микроелемент, участващ в кръвообразуването. Железните атоми са структурни единици на всяка молекула хемоглобин – основният кръвен белтък, отговорен за транспортирането на кислорода и въглеродния диоксид в тялото.

Дефицитът в приема на който и да е от изброените фактори води до пробив в нормалната функционалност на кръвта и повишава риска от развитие на анемия. Организмът е най-чувствителен към нередовния прием на желязо, фолиева киселина и витамин B12. Именно поради това в аптечната мрежа се предлага голямо разнообразие от средства за оптимизиране на този прием. Водещо хематологично средство е комбинирания продукт Фоливит Феро. Съставът на Фоливит Феро е стандартизиран и специално подбран за подпомагане на хора с анемия и за профилактика на това заболяване при хора, предразположени към развитието му.

borola

Сподели:
Scroll to Top