Желязодефицитна анемия – причини и диагностика

Желязодефицитна анемия – причини и диагностика

За анемия (малокръвие) се говори, когато са налице ниски стойности на червените кръвни телца (еритроцити) или хемоглобина в кръвта. В резултат на това кръвта не съумява да пренесе достатъчно кислород до всички клетки и се стига до понижено снабдяване на тъканите с кислород (хипоксия) и намаляване на обема на кислород в кръвта (хипоксемия).

Това е една от най-честите видове анемия в световен мащаб, засягаща между 500-600 млн. души. В развития свят желязодефицитна анемия се наблюдава при 2% до 5% от по-възрастните мъже и жените в постменопауза и при тези пациенти една от водещите причини за анемия са стомашно-чревни смущения. Докато при по-млади жени водещите причини са от друго естество.

Желязодефицитна анемия – причини

Едни от най-честите причини за развитие на желязодефицитна анемия са малабсорбция (основно вследствие на целиакия), лош хранителен режим (недостатъчен прием на желязо), кръводаряване, завишени нужди на организма от желязо и прием на нестерoидни противовъзпалителни средства.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Докато кръвозагубата по време на менструация е една от водещите причини за анемия при жените преди навлизане в менопауза, то при мъжете и жените след менопауза за основен „виновник“ се смятат различни заболявания, които водят до кръвозагуба от гастроинтестиналния тракт.

Желязодефицитна анемия – диагностика

Според Световната Здравна Организация, при анемия с дефицит на желязо концентрацията на хемоглобин при мъже над 15 г. е под 13 g/dL, при жени над 15 г. – под 12 g/dL, а при бременни – под 11 g/dL. Но критериите и показателите за диагностика варират при различните научни трудове. Нормалните граници на хемоглобин варират и при различните популации. Затова при съмнения за анемия най-добре се консултирайте със своя лекуващ лекар.

Какво да приемате при желязодефицитна анемия?

При наличие на желязодефицитна анемия специалистите обикновено препоръчват да се завиши приема на желязо чрез храната или чрез допълнителен прием на природни продукти. Но някои хора не съумяват да си набавят достатъчно количество с храната или просто не консумират храни, които са основен източник на ценния минерал.

В подобни ситуации за добре оптимизиран прием на желязо е разработен природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа оптимално количество желязо, фолиева киселина и витамин B12, необходими за процеса на кръвообразуване.

Продуктът е подходящ за всеки, който страда от някакъв вид анемия и е особено препоръчително да се приема от бременни жени, тъй като те са предразположени към развитие на анемия. Фоливит Феро се смята за едно от най-ефективните средства срещу всички видове анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top