диета при анемия

Диета при анемия – храни и витамини за добро кръвообразуване

Анемия е едно от най-често срещаните нарушения на кръвта. Тя се развива, когато липсват достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити) или е налице нисък хемоглобин.

Хемоглобинът е важна част от червените кръвни клетки. Той пренася кислород от белите дробове към тъканите в цялото тяло. Ако имате твърде малко или анормални еритроцити или хемоглобинът ви е твърде нисък, тогава клетките в организма няма да се снабдят с достатъчно количество кислород.

Симптомите на анемия, като отпадналост, умора, бледа кожа, задух и студени ръце и крака се появяват, защото органите в тялото не получават това, от което имат нужда, за да функционират правилно.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Спазването на подходяща диета при анемия има благоприятен ефект при кръвообразуването (хемопоеза)

Ключова роля в кръвообразуването играят важни витамини и минерали като витамин B6, B12, фолиева киселина (витамин B9) и желязо. Осигуряването на адекватни количества от тях чрез добре балансирана диета, състояща се от разнообразни храни от животински и растителен произход, е сигурен начин да се предпазите от анемия.

Дефицитът на витамини от група B или на минерала желязо влияе негативно на способността на организма да транспортира кислород до клетките и тъканите и може да доведе до желязодефицитна анемия.

Витамин B6

Витамин B6 е познат още като пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. Той е необходим за образуване на хемоглобина. Освен това поддържа здравето на лимфоидните органи – те произвеждат бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.
Източници на витамин B6 са картофи, банани, зърнени храни, пилешки гърди, свинско и телешко месо, пъстърва и слънчогледово семе.

Витамин B9 (фолиева киселина)

Фолиевата киселина е витамин от група B, необходим за формирането на червени кръвни телца. Добри източници на витамина са зърнени храни, телешки черен дроб, грах, спанак, аспержи, боб и броколи.
Дефицит на фолиева киселина може да се появи, когато има повишена необходимост от витамина, като например по време на бременност или когато приемаме твърде малко чрез храната.

Витамин B12 (цианкобаламин)

Витамин B12 е необходим за произвеждането на еритроцити в костния мозък. Добри източници на този така важен витамин са черен дроб, зърнени закуски, пъстърва, сьомга, кисело мляко, сирене и яйца.
Съществува едно общоприето схващане, че растителните източници на цианкобаламин, като морски водорасли и ферментирала соя, не са способни да задоволят дневната необходимост от витамина.

Желязо

Минералът желязо е важен компонент на хемоглобина. Хемовото желязо от животински източници се усвоява по-лесно от организма, отколкото нехемовото, което идва от растителни източници.
Добри източници на желязо са пилешкия черен дроб, пуешко месо, телешко месо, стриди, леща, соя, боб, спанак и черна меласа.

Освен диета, при анемия се препоръчва и прием на природни продукти

При анемия се препоръчва консумацията на качествени храни, богати на желязо и витамини от група B. Но при невъзможност да се снабдите с достатъчно количество чрез храната, се препоръчва допълнителен прием на природни продукти.

Фоливит Феро/Folivit® Fero е качествен природен продукт, който обединява в себе си трите най-важни компонента за образуването на червени кръвни телца и хемоглобин, а именно желязо, фолиева киселина и витамин B12.

Активните съставки взаимно се допълват и осигуряват необходимата дневна доза. Фоливит Феро е напълно безопасен и е подходящ за прием по време на бременност и кърмене.

borola

Сподели:
Scroll to Top