при анемия

При анемия с дефицит на желязо – кои храни да избягваме?

Най-важното условие при анемия с дефицит на желязо е да се избягва консумацията на продукти, затрудняващи усвояването му. Изпълняването на това условие и успоредният прием на храни, богати на желязо помага за бързото подобряване на здравословното състояние.

Храни, блокиращи усвояването на желязо

Хроничният недостиг на желязо е сред водещите хранителни дефицити в световен мащаб. Това е и водещата причина за развитие на анемия. При анемия с дефицит на желязо причините трябва да се търсят в:

  • недостатъчна наличност на микроелемента в храната
  • затруднено усвояване на желязото

За елиминиране и на двете причини, при анемия трябва да се избягват някои типове хранителни продукти.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Богати на калций храни

Сьомгата, броколите, бадемите, млякото и производните му храни са изключително богати на калций. Наред с ползите от него, свръхприемът му блокира усвояването и на хемовото, и на нехемовото желязо с до 50%.

Яйца

Те съдържат фосвитин – белтък, който свързва железните молекули и затруднява абсорбцията им в стомашно-чревния тракт. Изчислено е, че 1 сварено яйце може да намали усвояването на желязото от храната с около 28%.

Продукти, богати на полифеноли

Това са кафето, какаото, някои видове билков чай, червеното вино и др. Полифенолите в тях може да блокират усвояването на над 90% от желязото в храната. Затова консумацията на такива продукти трябва да става поне час извън основните хранения и никога успоредно с тях.

Храни, богати на фитати

Най-често консумираните сред тях са орехите, соевите ядки, сусамът и лещата. Фитатите намаляват усвояването на желязо с до 65%.

Кой продукт трябва задължително да се приема за успешно овладяване на анемия?

Бързото възстановяване при анемия изисква горепосочените продукти да се консумират по-рядко. За набавяне на цялото необходимо желязо в лесноусвоима форма може да се разчита на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е комбиниран продукт, в чийто състав влизат още фолиева киселина и витамин B12.

Приемът на Фоливит Феро е удачно решение за справяне с всички типове недоимъчна анемия. Само 1 капсула Фоливит Феро дневно бързо подобрява кръвотворните функции. При анемия продуктът се ползва безопасно и успешно и от деца, и от възрастни.

borola

Сподели:
Scroll to Top