храни богати на желязо

Храни, богати на желязо лесно за усвояване

Едно от ключовите условия за превенция и успешно лечение на желязодефицитна анемия е редовният прием на храни, богати на желязо. Анемия с дефицит на желязо е най-разпространената форма на това хематологично състояние, което се среща при хора на различна възраст, включително при деца. Причината е в това, че недостиг на желязо е най-често срещаната форма на хранителен дефицит в света.

Недостиг на желязо в храната и желязодефицитна анемия – кой е най-застрашен?

От дефицит на желязо в храната може да пострада всеки, който не се храни пълноценно и здравословно. Сред най-застрашените са хората, които по свое желание или поради наложени ограничения в храненето се лишават от определени хранителни продукти.

В тази група хора попадат вегетарианци, вегани, както и страдащите от заболявания на стомашно-чревния тракт, при които е затруднено усвояването на желязо от храната. Сред най-застрашените от желязодефицитна анемия попадат също децата и бременните. Анемия при децата и анемия през бременността са два от най-често диагностицираните здравословни проблеми у нас.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

На хората от застрашените групи, както и на всеки с желязодефицитна анемия се препоръчва редовен прием на храни, богати на желязо за избягване на опасния железен дефицит.

Храни, богати на желязо

В предишни статии сме споменавали, че желязото, което консумираме в състава на различните храни, се разделя на 2 отделни форми – хемово и нехемово желязо. Хемовото присъства в животинските продукти и е много по-лесно усвоимо от нехемовото, съдържащо се в растителните храни. За организма е важно да се консумира желязо и от двете форми, което е основната причина за това хората, избягващи консумацията на животински продукти да са с висок риск от развитие на желязодефицитна анемия.

Сред храните, богати на желязо се открояват:

– телешки черен дроб

– пилешки дреболии (далак, дробчета, сърца)

– нахут

– боб и леща

– тиквени семки

– спанак

– сусам

Идеалното допълнение към храните, богати на желязо

Дори при най-строго придържане към съветите за здравословно хранене е трудно да си гарантирате прием на желязо в необходимите дози. Затова е необходимо всеки с желязодефицитна анемия, или застрашен от появата на такава, да поиска съвет от лекаря си за нуждата от оптимизиране приема на желязо.

Много лекари препоръчват да не се разчита единствено на храните, богати на желязо, а да се пристъпи към допълнителен негов прием. Идеалното средство за това е приемът на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Освен желязо, той доставя необходимите дневни дози фолиева киселина и витамин В12. Това е гарант за превенция и успешно лечение нa aнемия в различните й форми – желязодефицитна, анемия с дефицит на фолиева киселина и анемия с дефицит на витамин В12.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top