дефицит на витамин В12

Анемия с дефицит на витамин В12

При хората, страдащи от дефицит на витамин В12 (цианкобаламин), съществува сериозен риск от развитието на т.нар. Злокачествена (пернициозна) анемия. Тя се проявява със симптоми, типични за всички анемични прояви – умора, изтощение и др., но за разлика от другите, този тип анемия е сравнително добре изяснен. Това, което отличава злокачествената анемия от останалите, е откриването при кръвен тест на ниски стойности на хемоглобина и всички видове кръвни клетки, за разлика от другите форми на анемия, при които понижени са основно хемоглобина или еритроцитите.

Причините за развитие на злокачествена анемия са няколко. Дефицитът на витамин В12 е състояние, предизвикано или от недостатъчният му прием с храната, или от неговата малабсорбция. Малабсорбция означава, че тялото не може да усвои правилно постъпилият с храната витамин В12. Невъзможността за неговото пълно усвояване може да се дължи на различни причини. Най-честите от които са протичащи инфекции, приемът на някои медикаменти и липсата или недостатъчната наличност в стомаха на белтъчни фактори, участващи в усвояването. За най-силно предразположени към развитие на анемия с дефицит на витамин В12 се считат веганите. Те елиминират от трапезата си всички животински продукти, включително яйцата и млякото.

Но защо витамин В12 е толкова важен?

Той е необходим за нормалния растеж и развитие на всички клетки. Пръв потърпевш от дефицита му в организма е костният мозък. Той от своя страна е основният кръвотворен орган, който участва в изграждането на еритроцитите, и всяко засягане на функциите му е предпоставка за поява на анемия и други опасни състояния. Развиваща се и нелекувана злокачествена анемия може да доведе до сериозно увреждане на мозъка, сърцето, периферните нерви и др.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Лечението и подобряването на състоянието при хората, засегнати от анемия с дефицит на витамин В12 е свързано с повишаване приема на този витамин с храни като черен дроб, миди и други морски продукти, зърнени закуски и др. За хората обаче, при които анемията се е появила вследствие на непълно усвояване на цианкобаламина в червата, корекция на хранителния режим не е достатъчна за преодоляване на проблема. За тях се препоръчва допълнителен прием на цианкобаламин с хранителни добавки като Фоливит Феро. Този комплексен комбиниран продукт съдържа също и фолиева киселина и желязо – други от основните продукти, подпомагащи справянето с анемията. .

borola

Сподели:
Scroll to Top