Липса на желязо и железен дефицит – как да ги разпознаете и преодолеете?

Желязото е есенциален микроелемент за организма ни, но изненадващо много хора изпитват трудности с набавянето му в достатъчни количества. Затова състояния като железен дефицит и липса на желязо се диагностицират все по-често и поставят засегнатите в много висок риск от развитие на анемия.
От настоящата публикация ще научите повече за ключовата роля на този микроелемент, за характерните симптоми и причините, водещи до липса на желязо и за това с кои храни и добавки можете да компенсирате железния дефицит.

Жизненоважни процеси, които се блокират при липса на желязо

Желязото участва като структурен компонент в състава на хемоглобина – протеин в еритроцитите, свързващ и пренасящ кислорода и въглеродния диоксид в тялото. При липса на желязо се нарушава непрекъснатият процес на кръвообразуване в костния мозък. Това неминуемо води до развитие на анемия.

Желязото взема участие и в процесите на храносмилане и набавяне на енергия за нуждите на организма, защото изпълнява ролята на кофактор и активатор на различни ензими и ензимни системи. Това обяснява появата на умора – най-същественият симптом на анемия вследстие на липса на желязо (желязодефицитна анемия).

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Характерни симптоми, по които да разпознаете дефицита на желязо

Хроничната умора е най-омаломощаващият симптом на дефицит на желязо в организма. Освен на блокирането на важни храносмилателни процеси, хроничната умора при железен дефицит се дължи и на намалената продукция на еритроцити (еритропоеза). В резултат се влошава възможността за пренасяне на кислород до телесните клетки. Това затруднява дейността на клетките и ги изтощава, а процесът много бързо засяга цялото тяло.

Други оплаквания, разглеждани като симптоми на железен дефицит са:

– обилна менструация при жените

– намален имунитет и често развитие на вирусни, гъбични или бактериални инфекции

– бледа кожа

– влошена памет и концентрация

– трудно съсредоточаване на вниманието

Основни причини за поява на железен дефицит

Тук спадат:

– повишени нужди от желязо (при бременност, кърмене, при младежите в пубертет)

– недостатъчен дневен прием на желязо

– влошена абсорбция на микроелемента

– кръвозагуба вследствие на кръвоизлив

Имайки предвид тези най-чести причини за липса на желязо в организма, можем да обособим няколко групи хора, които са предразположени към развитие на железен дефицит и последваща анемия. Това са бременните жени, момичетата в пубертета, възрастните хора и страдащите от хронична диария, язва или хемороиди. Изследванията показват, че поне 50% от хората в тези групи страдат от липса на желязо и на тях най-силно се препоръчват профилактични мерки за преодоляване на железния дефицит.

Осигурете си достатъчно желязо с храната и с качествени хранителни добавки

Като най-богати на желязо храни се посочват говеждият черен дроб и слезка, скаридите, черните бобови продукти, лещата, зелените листни зеленчуци, тиквата и др. Препоръчва се редовна консумация на подобни продукти, но трудно може да се набави цялото необходимо количество желязо само с тях, дори при ежедневен прием.
Затова ви предлагаме качествен природен продукт, съдържащ оптимални колчества желязо, фолиева киселина и витамин В12. Това е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Приемът на една капсула дневно намалява до минимум риска от дефицит на желязо и е особено подходящ за бременни и хората от другите посочени по-горе рискови групи за развитие на железен дефицит и анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top