ниски еритроцити

Ниски еритроцити и нисък хемоглобин при анемия от кръвоизлив

Разглеждат се няколко основни симптоми на анемия, характерни за всичките форми на това хематологично състояние – ниски нива на еритроцити, нисък хемоглобин и понижен хематокрит (отношението на обема на общото количество еритроцити към целия обем на кръвта).
Специалистите посочват два основни типа анемия, според механизма на протичането й – хронична и остра. Именно острата анемия е тази, която ще разгледаме в настоящата публикация.

Остра анемия, известна и като кръвоизливна или хеморагична анемия

За тази форма на анемия е характерно рязко понижаване на хемоглобина в кръвта, като пряко последствие от ниските нива на еритроцити (червени кръвни клетки). Най-честата причина за ниските нива на еритроцити и развитието на остра анемия е кръвоизлив, независимо дали външен или вътрешен. Поради това тази форма на заболяването често се означава като хеморагична анемия или анемия вследствие на кръвоизлив.

Кой е най-застрашен от хеморагична анемия?

От анемия вследствие на кръвоизлив страдат най-често хората, претърпели тежки физически травми или аневризми, както и жени с усложнена извънматочна бременност. Създават се предпоставки за поява на животозастрашаващ кръвоизлив. Ниските еритроцити и ниският хемоглобин пък са симптомите, които най-отчетливо сочат наличието на такъв.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Основни последствия от ниски еритроцити и нисък хемоглобин

За много кратко време тези патологични състояния може да доведат до сериозни усложнения и дори до летален изход. Рисковете за болния са много. Заболяване като хеморагичната анемия в никакъв случай не бива да се подценява. Понижението на хемоглобина и ниските нива на еритроцити автоматично водят до намаляване на способността на кръвта да транспортира кислород и въглероден диоксид в тялото. Газообменът в организма се нарушава, а жизненоважни процеси в клетките се блокират.

Прогноза за хората с хеморагична анемия

Овладяването на кръвоизлива е основно изискване за избягване на фатални последствия. След това постепенно организмът се насочва към ускорено производство на еритроцити (еритропоеза), с което да се възстанови нормалното им количество в кръвта. Колкото по-бързо стане това, толкова по-благоприятна е прогнозата за пълно оздравяване на засегнатите.

Възстановяването на нормалното количество и състав на кръвта изисква постоянното постъпване в организма на 3 основни компонента с незаменимо участие в кръвотворните процеси – витамин В12, фолиева киселина и желязо. Оптимално количество от тях се съдържа в природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това го прави уникален продукт с висока ефективност при анемия. Ниските еритроцити и ниския хемоглобин при анемия вследствие на кръвоизлив може бързо да бъдат компенсирани с приема на 1 течна капсула Фоливит Феро дневно след хранене за период от поне 3 месеца.

borola

Сподели:
Scroll to Top