анемия

Какви са основните рискове за хората с анемия?

Чрез кръвта в кръвоносните съдове се пренася кислород към всяка телесна клетка и се отнема отпадния и опасен въглероден диоксид. Това е затворен процес, прекъсването на който би било пагубно за организма. Основните кръвни клетки, които участват в него са еритроцитите. Те са най-многобройната група клетки в организма и всяка аномалия в броя, структурата или функциите им трябва да бъде внимателно проследявана и лекувана.

От какво зависи нормалното функциониране на еритроцитите и кога се развива анемия?

Количеството червени кръвни клетки в здрав организъм се поддържа относително постоянно като остарелите еритроцити се разграждат, а на тяхно място се образуват нови. В процеса на образуване, наречен еритропоеза, основна роля имат витамин B12 и витамин B9 (фолиева киселина).

Незаменима роля за нормалното протичане на еритропоезата има и микроелемента желязо. Четири железни атома са необходими за правилното структуриране на всеки хемоглобинов комплекс, който образува центъра на червената кръвна клетка. Именно хемоглобинът свързва кислорода и въглеродния диоксид и осъществява газообменната функция на кръвта.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Следователно желязото, фолиевата киселина и витамин B12 са факторите, които обезпечават нормалното изграждане и функциониране на еритроцитите в организма. Ако в него не постъпват достатъчни количества от тези вещества намалява броя или функционалността на червените кръвни клетки и се развива анемия. Разглеждат се няколко основни форми на анемия в зависимост от причините за възникването им и всяка от тях крие различни рискове за здравето на засегнатия.

Рискове за здравето при развитие на желязодефицитна анемия

Тя се развива при недостатъчен прием на желязо или нарушеното му усвояване. Основното последствие е намалената възможност на еритроцитите да пренасят кислород до телесните клетки. Ако срещу това състояние не се предприемат мерки се появяват задух и аритмия, стига се до нарушаване на функцията на редица органи.

Рискове от развитието на анемия с дефицит на фолиева киселина

Най-опасни може да са последствията от това състояние при бременните като е възможно да се засегне сериозно здравето на плода. При наличие на този тип анемия у бъдещата майка бебето се ражда с тежки лицево-челюстни увреждания с непоправим инвалидизиращ ефект. Други последствия, които засягат голяма част от хората с такава форма на анемия са сериозни проблеми с венците, безплодие и различни сърдечни заболявания.

Здравни рискове при развитие на анемия с дефицит на витамин B12

Основното последствие от този тип анемия е увреждането на нервната система, което в някои случаи може да е непоправимо. При много от засегнатите се наблюдават усложнения като деменция, обърканост на съзнанието, трудно поддържане на равновесие, скованост и често изтръпване на крайниците.

Как може да бъде овладяна анемията и всички рискове, свързвани с нея?

Анемията в различните си форми е сред медицинските състояния, които могат да се овладеят успешно след премахването на факторите, които я предизвикват. Пълноценното хранене и набавянето на необходимите количества желязо, фолиева киселина и витамин В12 елиминират риска от поява на анемия и помагат за преодоляването й у хората, които са засегнати от нея. Най-ефективно това може да се постигне с приема на комплексен продукт като Фоливит Феро. С Фоливит Феро се преодоляват различните форми на анемия и се елиминират рисковете, които тези заболявания крият за целия организъм.

borola

Сподели:
Scroll to Top