нисък хемоглобин

Нисък хемоглобин – какви са симптомите?

Ниският хемоглобин е един от най-често срещаните здравословни проблеми. От него страдат както децата, така и възрастните. Понижените стойности на хемоглобин влошават функциите на редица системи в човешкото тяло.

Как да “разпознаем” ниския хемоглобин?

Хората с нисък хемоглобин обикновено развиват следните симптоми:

Изтощение и лесна умора

Поради факта, че клетките не успяват да получат достатъчно количество кислород мускулите не работят ефективно. Когато прекалим с физическата активност може да усетим силна болка в тях. Това е и причината много хора с нисък хемоглобин да страдат от болка в долните крайници и невъзможност за осъществяване на дълги разходки.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Силно главоболие

То се дължи на намаления приток на кислород към мозъка. Освен това за хората с нисък хемоглобин е характерна замаяност след рязко ставане и усещане за слабост при дълъг престой в изправено положение. Хората с нисък хемоглобин се оплакват от причерняване пред очите сутрин след ставане от леглото.

Лесно забравяне и трудност или невъзможност за концентрация

Това е изключително сериозен проблем, както за възрастните, така и за децата с ниски стойности на хемоглобин. При малчуганите може да се появят и други симптоми като раздразнителност и слабост. При децата ниският хемоглобин е особено голям проблем, тъй като може да доведе до проблемно поведение, както и до лошо представяне в училищните занятия.

Бледост на кожата

Този симптом при хората с нисък хемоглобин се дължи на липсата на кислород в клетките. Вследствие на това се забелязва отсъствие на характерната за хората в отлично здраве розовина на венците и поднокътните тъкани.

Болка в гръдната област и сърцебиене

Тези симптоми са чест “посетител” на хората с нисък хемоглобин. Каква е причината? Вследствие на понижените му стойности се налага сърцето по-често да изпомпва кръв с цел компенсиране дефицита на кислород. Освен това недостатъчното количество кислород в кръвта води до задух.

Как да се справим с ниския хемоглобин?

Един от начините за това е чрез рационален прием на храни, съдържащи желязо. Да, но в забързаното ежедневие на малко от нас се отдава възможността да си ги набавим. Ето защо специалистите препоръчват по лесно приложимото решение на прблема. То се нарича Фоливит Феро/Folivit® Fero – комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12. Доказано е, че продуктът подпомага ефективно образуването на червени кръвни телца и хемоглобин.

borola

Сподели:
Scroll to Top