Как да повишим хемоглобина си

Как да повишим хемоглобина си?

Ако боледуванията и наличието на инфекции в организма са станали Ваш неизменен спътник, ако се чувствате непрекъснато отпаднали, въпреки опитите да си възвърнете тонуса, ако в ъгълчетата на устата Ви кожата е напукана, ако Ви притеснява засиления косопад и чупенето на ноктите, ако краката и ръцете Ви много често са студени, то според специалисти, най-вероятно нивото на хемоглобина Ви е понижено.

Хемоглобинът предствалява вид белтък (желязо-съдържащ пигмент), чиято задача е да свърже кислорода в белите дробове и да го пренесе до тъканите, където играе ролята на окислител. Молекулата на хемоглобина е съставена от две части: простетична група (хема), в която влиза железния атом и белтък наречен глобин. Червеният си цвят, кръвта дължи на железните атоми. Недостатъчното количество хемоглобин в кръвта е причина за нарушаване на кислородния транспорт в организма и нарушена обмяна на веществата. Почти всички хора, при които се наблюдава наличието на изброените по-горе симптоми страдат от недостиг на желязо в организма си.

Ниският хемоглобин обикновено се свързва с развитието на анемия. Анемията не е безобидно състояние, а заболяване, при което е необходимо да се започне лечение още след диагностицирането му. В противен случай е възможно да се стигне до проблеми при съсредоточаването, понижена работоспособност, намалено или липсващо сексуално желание, шум в ушите, постоянно повтарящо се главоболие и др.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как можем да повишим хемоглобина в кръвта?

За повишаването на ниския хемоглобин и задържането му впоследствие в здравословните граници е необходимо чрез дневното меню да се набавят около 1,5 мг желязо всеки ден. Установено е обаче, че от тях само 10% биват действително усвоявани от организма, ето защо се налага да се приемат около 15 мг от веществото. Как да се снабдим с това количество – основният начин е чрез прием на храни като животински бъбреци и дроб, фасул, гъби, скумрия, хайвер, черна боровинка и др.

Необходимо е да бъдат избягвани храни с високо съдържание на калций като млечните продукти, тъй като те понижават абсорбцията на желязото.
15 мг желязо, съчетани с 400 микргр фолиева киселина и 50 мкг витамин В12, може да се открие и в природният продукт на фирма Борола Фоливит Феро.

borola

Сподели:
Scroll to Top