хранене при анемия

Хранене при анемия

Анемията е медицинско състояние, при което се наблюдава значително намаляване на еритроцитите в кръвта или на хемоглобина в техния състав. Сред основните причини за развитие на анемия е дефицитът на желязо, фолиева киселина и витамин В12. Затова ще предложим продукти, с чийто прием да се оптимизира набавянето на тези вещества, да се минимизира рискът от развитие на анемия или да се ускори лечението й.

Хранене при анемия, предизвикана от дефицит на желязо

Желязодефицитната анемия е най-широко разпространената форма на това хематологично състояние. Голям процент от засегнатите са бременни жени и деца. Много важно за прeдоляването й е повишаване приема на желязо – основен елемент в структурата на хемоглобина.
Важно е да се приемат храни, предлагащи лесноусвоимо желязо. Такива са животинските продукти като червено месо (свинско и говеждо), както и субпродуктите – черен дроб, бъбреци, сърца и др. Идеална гарнитура към такива продукти са бобовите култури и зелени листни зеленчуци, които също са богати на желязо, макар и в по-слабоусвоима форма. Висока концентрация на желязо има и в плодовете на шипката.

Хранене при анемия, предизвикана от дефицит на фолиева киселина (витамин В9)

За разлика от желязото, което може да се депонира в черния дроб, водоразтворимата фолиева киселина, известна като витамин B9, бързо се изхвърля от организма и не се складира. Това изисква непрекъснатото й постъпване в тялото и способства за честото развитие на анемия с дефицит на фолиева киселина.
Източници на фолиева киселина са пълнозърнестите храни, боб, грах, леща, цитруси (най-вече грейпфрут), броколи, зеле и спанак.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Хранене при анемия с дефицит на витамин B12

Този витамин е необходим в най-малки количества за организма ни. Дори лек недостиг обаче се превръща в причина за развитие на анемия, а на по-късен етап може да доведе до необратими увреждания на сърдечно-съдовата и централната нервна система.
Най-богати на витамин B12 са морските дарове (миди, ракообразни, скумрия и др. риби), яйцата, млечните продукти, нетлъстото агнешко и телешко месо и др.

Желязото, фолиевата киселина и витамин B12 са ключови вещества в процесите на изграждане и зреене на функционални еритроцити и съдържащия се в тях хемоглобин. Когато не може да се набавят в достатъчни количества с храната е задължително да се приемат като част от състава на хранителни добавки, особено в случаите на установена анемия.

На кой доказан продукт може да разчитате?

Пълноценна комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин B12 е включена в природния продукт Фоливит Феро. Той има изключително благоприятно действие при анемия и е подходящ като лечебно средство при различните й форми.

borola

Сподели:
Scroll to Top