Желязодефицитна анемия – скритият ни враг е разкрит

Желязодефицитна анемия – скритият ни враг е разкрит

Анемия се развива, когато е налице нисък хемоглобин или ниски стойности на еритроцити. Ефектът и при двете състояния е свързан с намалена способност на кръвта да пренася кислород до отделните клетки. Причините за развитие на анемия са разнообразни. Когато в основата й стои липса на желязо в организма, говорим за най-разпространената форма на хематологичното състояние – желязодефицитна анемия.

Желязодефицитна анемия – същност

Тялото ни се нуждае от непрекъснато постъпване на определено количество желязо, за да произвежда един специфичен белтък – хемоглобин. Той е основна структурна единица на червените кръвни клетки – еритроцитите. Именно способността на хемоглобина да свързва кислородни молекули е в основата на транспортните функции на еритроцитите и определя жизненоважния газообмен в тялото. Когато в организма не постъпва достатъчно желязо и се развие железен дефицит или когато е затруднено неговото усвояване, тялото не може да произведе необходимото количество хемоглобин и функционални еритроцити. Развива се състояние, известно като желязодефицитна анемия. Тя може да бъде разпозната лесно по наличието на някои от характерните й симптоми.

Желязодефицитна анемия – симптоми

Сред най-често срещаните симптоми на желязодефицитна анемия се посочват:
– хронична умора

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

– обща отпадналост

– задух

– главоболие

– аритмия

– бледа кожа

– напукани и чупливи нокти

Всики тези симптоми са резултат от намалената наситеност на кръвта с кислород и кислородния глад, който всички телесни клетки изпитват. Организмът обаче може частично да се адаптира към тези условия. Това е и причината симптомите да се усещат съвсем леко в началото на заболяването и да се обострят едва в напредналите му фази. Така много хора изобщо не подозират, че имат анемия и тя се диагностицира случайно. Поради тази причина желязодефицитната й форма се определя като скрит враг. Най-тежките последствия може да се получат при анемия през бременността, тъй като може да пострадат бъдещата майка и плода.

Основна мярка за оптимизиране приема на желязо при желязодефицитна анемия

Основната мярка при желязодефицитна анемия е чрез оптимизиране приема на желязо.
С цел безопасно, ефективно и комплексно решаване на проблема с различните форми на анемия е разработен природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Освен желязо той съдържа още фолиева киселина и витамин В12 и е подходящ за прием при желязодефицитна форма на анемия при деца, бременни и възрастни хора.

borola

Сподели:
Scroll to Top