анемия

Анемия при децата – най-честите причини

Анемията при децата – статистически данни

Анемията е един от най-честите здравословни проблеми при децата, особено за тези, живеещи в развиващите се страни. В някои от тях анемията се наблюдава при над 90% от децата. Според данни на Световната Здравна Организация 39% от децата на възраст до 5 години и 48% от тези във възрастовия диапазон от 5 до 14 години са засегнати от дефицит на желязо, като половината от тях са развили желязодефицитна анемия – една от най-често срещаните видове анемия.

На какво се дължи анемията в детска възраст?

Една от причините за анемия в детска възраст е наличието на вродени фактори, които обуславят аномалната структура на молекулите на хемоглобина.

Патологични процеси водещи до развитие на анемия са:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Намалено производство на червени кръвни клетки

Анемията, породена от понижено производство на еритроцити възниква постепенно и протича хронично. Познати са много анемии от този подтип. Класифицират се като анемии, възникващи вследствие на нарушено производство на еритроцити, анемии, възникващи въз основа на нарушено производство на еритропоетин (гликопептиден хормон) и анемии, възникващи вследствие на нарушено узряване на еритроцити.

Загуба на кръв

Загубата на кръв водеща до анемия се дели на неявна и явна. Неявната възниква по хода на стомашно – чревния тракт, в белия дроб и др. Например децата, страдащи от хемофилия (генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване) са силно застрашени от развитие на анемия.

Разграждане на червени кръвни клетки

Еритроцитите лесно се разграждат вследствие на:

– Ензимопатии (промяна в активността на даден ензим)

– Хемоглобинопатии (наследствени заболявания, възникващи вследствие на нарушен синтез на хемоглобиновата молекула) – пример за такива е сърповидно-клетъчната анемия.

– Дефект на клетъчната мембрана – такъв може да се наблюдава при наследствена сфероцитоза, при която еритроцитите не са двойно вдлъбнати, а притежават сферична форма

Анемията в детска възраст може да се дължи и на:

– ранно захранване на детето с краве мляко – то е с ниско съдържание на желязо и се усвоява трудно от детския организъм

– нерационално хранене – много деца не консумират в достатъчни количества храни, богати на желязо, за сметка на тези, които потискат неговото усвояване и по този начин рискът от развитие на анемия се повишава

Как да се справим с анемията в детска възраст?

Подходящ начин за тази цел е консумацията на храни, които са богати източници на желязо. За съжаление обаче родителите от горчив опит знаят, че понякога това може да бъде много трудна за изпълнение задача. Ето защо на помощ в този случай идва доказано ефективното природно средство при анемия в детската възраст – Фоливит Феро/Folivit® Fero. В него се съдържа оптимална комбинация от вещества, необходими за обрзауването на хемоглобин – витамин В12, желязо и фолиева киселина. Благодарение на специалната си фармацевтична форма, в която е произведен Фоливит Феро (течни капсули) той се усвоява изключително лесно от детския организъм.

borola

Сподели:
Scroll to Top