Правилно хранене при анемия

Правилното хранене при анемия е от ключово значение за овладяване на заболяването в различните му форми. Самото развитие на анемия често е знак, че досега не се е прилагал правилен и рационален хранителен режим. Най-често хематологичното състояние се развива при недостиг на желязо, фолиева киселина и витамин В12. Ето защо специфичната диета при анемия изисква оптимален прием именно на тези три продукта.

Необходими промени в начина на хранене при анемия

Първата препоръка на лекарите за справяне с анемията насочва пациента към оптимизиране на хранителния режим. Ето към какви продукти се ориентират болните за компенсиране на наличния дефицит на желязо, фолиева киселина и витамин В12.

Желязо

Тялото се нуждае от желязо, за да произвежда необходимите количества хемоглобин. При недостиг на желязо и развитие на анемия е необходимо да се завиши неговия прием. Това може да стане с помощта на храни като:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

– червено месо

– телешки и свински черен дроб

– спанак, коприва и др. листни зеленчуци

– грах, леща, соеви зърна и др. бобови

– сини сливи и стафиди

Фолиева киселина

Освен за бъдещите майки, фолиева киселина (витамин В9) е необходима за всеки човек за непрекъснатото производство на нови клетки. Особено отчетлива е тази нужда при хората с анемия за изграждането на нови и функционални еритроцити. Правилното хранене при анемия, осигуряващо нужната фолиева киселина, включва редовен прием на:

– зелени листни зеленчуци

– яйца (жълтъци)

– бобови продукти

– говежди черен дроб

– банани и портокали

Витамин В12

Той е необходим за костния мозък в процеса на образуване на нови червени кръвни клетки (еритропоеза). Липса на витамин В12 е сред основните причини за анемия. Редовният му прием е важна част от правилното хранене при анемия. Храните, в които се съдържа са:

– червени меса и черен дроб

– риба

– яйца

– млечни продукти

– различни зърнени закуски и продукти, обогатени с витамин В12 (обикновено е означено на опаковката им)

Още един важен продукт, задължителен за правилното хранене при анемия

Това е витамин С. При недостиг на витамин С желязото, дори приемано в необходимите дози, не може да се усвои от оранизма. Този витамин не се натрупва в тялото и е необходим ежедневен негов прием. Това е финалният щрих към препоръките за правилно хранене при анемия.

Ако не сте сигурни, че храненето ви доставя всичко необходимо за справяне с анемията

Трудно е да се изчисли дали ежедневните дажби храна осигуряват желязо, фолиева киселина и витамин В12 в необходимите дози. За улеснение на пациентите предлагаме напълно природен продукт, в състава на който тези съставки са идеално балансирани. Само с една капсула Фоливит Феро/Folivit® Fero дневно се набавят нужните желязо, фолиева киселина и витамин В12. Ето защо Фоливит Феро се ползва с доверието на много лекари и с признанието на приемалите го пациенти. Този продукт е идеалното средство, което компенсира пропуските в стремежа за правилно хранене при анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top