фолиева киселина

Фолиева киселина преди бременността – защо е нужна?

Защо е необходим прием на фолиева киселина преди бременността?

За жената призванието да бъде майка е изпълнено с много трепети и вълнение. Всяка бъдеща родилка преди да забременее си задава множество различни въпроси от типа на: “Дали бременността ще премине нормално?”, “Ще родя ли здраво бебе” и “Какво е необходимо да направя, за да предотвратя развитието на евентуални здравословни проблеми при мен и бебето?”. Повечето специалисти ще ви препоръчат да се откажете от вредни навици като прием на кафе, алкохол и тютюнопушене. От особено значение за нормалното протичане на бременността и здравето на бъдещото дете е и приемът на фолиева киселина поне два месеца преди забременяването.

Aмериканската национална здравна служба препоръчва бъдещите майки да приемат ежедневно по 400 микрограма фолиева киселина. Според изследвания, проведени през 2007 г. приемът й понижава с една трета риска от формиране на “заешка уста” при бебето. Благодарение на употребата на фолиева киселина през този период се понижава опасността от малформации и генетични заболявания. Фолиевата киселина помага и за правилното формиране на органите на бебето.

Според специалисти приемът на фолиева киселина преди забременяване намалява опасността от вродени заболявания като спина бифида (аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък на бебето). Приемът на фолиева киселина преди бременността помага за овладяване на анемията и хипертонията, която е опасна не само за бъдещата майка, но и за плода.
Ето защо всяка жена е нужно да бъде наясно, че е от изключително значение преди забременяване ежедневно да приема фолиева киселина. Необходимо е употребата й да продължи поне до третия месец от бременността.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как жените, планиращи бременност да снабдят организма си с фолиева киселина?

Един от подходящите начини за тази цел е чрез прием на храни, в които тя се съдържа. Такива са: леща, спанак, алабаш, зеле, листа от ряпа, маруля, портокали, мандарини, грейпфрут, папая, малини, ягоди, грах, аспержи, авокадо, броколи, боб, яйца, брюкселско зеле, магданоз, пшеничен зародиш, черен дроб, овесени ядки, меки сирена, бамя, слънчогледови семки, бадеми, ленено семе, фъстъци, карфиол, царевица, цвекло.

За да осигурят спокойна бременност на пациентките си и раждането на здраво бебе много специалисти препоръчват допълнителен прием на фолиева киселина чрез употребата на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа 400 микрограма фолиева киселина, както и 15 мг желязо и 50 микрограма витамин В12. Тройната комбинация във Фоливит Феро се усвоява изключително лесно от женския организъм, предпазвайки от развитие на усложнения по време на бременността и осигурявайки раждането на здраво бебе.

borola

Сподели:
Scroll to Top