недостиг на желязо

Недостиг на желязо – риск от поява на анемия

До недостиг на желязо в организма може да се стигне не само порaди липса на желязо в приеманата храна, но и поради затруднения с усвояването му в стомашно-чревния тракт. Кога се появяват такива затруднения?

Недостиг на желязо поради непълната му абсорбция в стомаха

За пълното усвояване на желязото в стомаха е необходимо отделяне на стомашни сокове в нужното количество за поддържане на киселинна среда. Дори при оптимално функциониране на жлезите, секретиращи стомашен сок обаче, се усвоява едва около 10% от постъпилото с храната желязо. Все пак това е достатъчно за поддържане на нормални кръвни нива и за избягване недостига на желязо.
След 50-годишна възраст стомахът произвежда едва 15% от количеството сокове, които се секретират при хората на около 30 години. При тези условия рискът от дефицит на желязо е осезаем.

Недостиг на желязо и развитие на желязодефицитна анемия

При затруднения в абсорбцията на желязо в стомаха, в кръвта постъпват твърде малки количества от този жизненоважен микроелемент. Недостигът на желязо води до проблем с кръвообразуването – не се произвеждат достатъчно еритроцити, както и техният основен структурен белтък – хемоглобин. Това е най-прекият път към развитието на един от най-често срещаните здравословни проблеми в наши дни – желязодефицитна анемия. Споменатите по-горе проблеми с усвояването на желязото при хората над 50 години са причина те да са сред най-застрашените от развитие на желязодефицитна анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Симптоми при недостиг на желязо и признаци на анемия

Желязото е вторият най-важен микроелемент за тялото ни след калция. Въпреки че имаме нужда от ежедневен прием на много малко количество от него, дори лекият недостиг на желязо се проявява със сериозни симптоми. Ако на тях не се обърне внимание, бързо се стига до развитие на анемия, проявяваща се с още по-тежки признаци.

За кои симптоми на недостиг на желязо и желязодефицитна анемия трябва да се следи:

– поява на тъмни кръгове под очите

– хронична умора

– бледа кожа

– проблеми с паметта и концентрацията

– много характерна е и появата на браздички по ноктите, започващи от основата и свършващи на върха на нокътя

Природно средство срещу железен дефицит и за овладяване на анемия

Продукти, богати на желязо, задължително фигурират във всички предложения за правилно хранене при анемия. Това е основна препоръка и за здравите хора за избягване на опасния недостиг на желязо.

За гарантиране на оптимален прием на желязо обаче се препоръчва прием на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа необходимото дневно количество желязо, фолиева киселина и витамин B12, с което се осигурява комплексна защита не само от железен дефицит, но и от развитие на анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top