Дефицит на желязо при спортуващи – реален риск от анемия

Дефицит на желязо заплашва всеки, водещ активен начин на живот. Рискът е най-голям при жените, редовно отделящи време за спорт и физическа активност. Добрата новина е, че все повече хора поддържат форма и водят активен начин на живот. Лошата е, че все по-често те страдат от железен дефицит. Това ги превръща в потенциални жертви на анемия, ако не предприемат навременни мерки за компенсиране недостига на желязо за организма си.

Роля на желязото. Защо спортуващите хора са по-застрашени от дефицит на желязо?

Желязото е важен структурен компонент на хемоглобина в еритроцитите. Основната му роля в организма е свързана с транспортирането на кислород към клетките и на въглероден диоксид от тях към белия дроб. Освен това желязото е важен микроелемент за поддържане активността на имунната система. При дефицит на желязо не само се нарушава снабдяването на телесните клетки с кислород, но и се повишава рискът от инфекции.

Повишеният риск от дефицит на желязо и развитие на анемия при физически активните хора се обяснява с комбинацията от следните фактори:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • дефицит на желязо в храната. Много често спортуващите комбинират активния си начин на живот с промени в хранителния режим и избягване на определени храни. Желязото попада в тялото ни основно като съставка на приеманата храна. Затова е важно физически активните хора да не се лишават от храни, богати на желязо.
  • повишени нужди от желязо. Увеличената физическа активност стимулира кръвотворните функции и производството на нови еритроцити. Това повишава нуждата от желязо, която е най-осезаема при редовно спортуващите хора.
  • повишена загуба на желязо. Спортуването, ускореното стареене на еритроцитите и обилното потене допринасят за неколкократно повишена загуба на желязо при спортуващите хора.

Естествено и безопасно средство срещу железен дефицит, подходящо и за активно спортуващите

Дневният прием на желязо за мъжете е поне 10 мг. Зе жените е по-висок – около 15 мг. Активният начин на живот допълнително повишава тези нужди с още няколко милиграма дневно. Дори редовния прием на храни, богати на желязо не може да гарантира защита срещу дефицит на желязо, тъй като то се абсорбира много слабо в храносмилателния тракт.
За гарантиране на еждневните нужди от желязо, особено при железен дефицит и развитие на анемия, разчитайте на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той осигурява дневните нужди от желязо, фолиева киселина и витамин B12. Така гарантира нормално протичане на кръвотворните функции и бързо справяне с анемията и дефицита на желязо.

borola

Сподели:
Scroll to Top