дефицит на витамин B12

Дефицит на витамин B12 – симптоми

Дефицит на витамин B12 (цианкобаламин) в организма се появява в 2 случая:

  • недостатъчен прием с храната
  • проблеми с усвояването му в стомаха и червата

В първия случай в приеманата храна има недостиг на витамин B12, вследствие на което след време се установява негов дефицит в организма. Витамин B12 не може да се секретира в тялото и трябва да постъпва изцяло отвън.

Във втория случай усвояването на цианкобаламина е възпрепятствано от определени фактори. Най-често това е недостатъчната наличност на специфичен гликопротеинен фактор. Той се секретира в стомаха, свързва се с молекулите на витамина и ги транспортира до тънките черва, където се абсорбират. При недостиг на този гликопротеин се установява и дефицит на витамин B12, който е сред основните причини за анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Роля на цианкобаламина в организма и основни симптоми при дефицит на витамин B12

При дефицит на витамин B12 се забавя клетъчното делене на всички нива. Червените кръвни клетки нарастват на размер, а компонентите на имунната система ги атакуват, разпознавайки ги като външни обекти.
Витамин B12 изпълнява изключително много роли в организма. При негов дефицит са налице разнообразни симптоми. Сред по-характерните се посочват:

  • инконтиненция (трудно задържане на урината)
  • хронична умора
  • загуба на тегло
  • задух
  • изтръпване на пръстите на крайниците
  • тремор (треперене на крайниците)
  • отслабване на паметта и объркване на съзнанието

Изброените смущения се посочват и като класически симптоми на анемия. При хроничен дефицит на витамин B12 се развива именно анемия. За профилактика и лечение на анемия с дефицит на витамин B12 трябва да се приемат храни, богати на този витамин или добавки към храната, съдържащи оптимални количества от него.

Природно средство за подсигуряване нуждите от витамин B12

Цялото необходимо дневно количество цианкобаламин може да се осигури с приема на 1 капсула Фоливит Феро/Folivit® Fero дневно. В състава на този продукт са включени още желязо и фолиева киселина. Фоливит Феро е универсално и комплексно средство против анемия от всякакъв тип. Продължителният му прием нормализира нивата на хемоглобина и количеството на еритроцитите и помага за преодоляване на всички изброени по-горе симптоми.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top