дефицит на витамин B12

Дефицит на витамин B12 – кой е застрашен?

Случаите на установен дефицит на витамин B12 не са никак редки в наши дни. Едва след като се запознаят със симптомите на това състояние хората установяват, че са имали такива оплаквания и просто са ги пренебрегвали. Така проблемът тихо прогресира в някои случаи с месеци. Последствията при скрито протичащ дефицит на витамин B12 са сериозни и в голяма част от случаите се развива анемия. Затова е добре всеки да оцени за себе си риска от подобен дефицит и да се вземат навременни мерки за преодоляването му.

Проверете дали ви застрашава дефицит на витамин B12

Витамин B12, или цианкобаламин, е жизненоважен за организма. Симптомите на дефицит на витамин B12 лесно остават незабелязани сред умората и изтощението от забързаното ежедневие. Затова предлагаме 5-те най-силно предразполагащи към дефицит на цианкобаламин фактори. Хората, които попадат под влиянието на тези фактори, трябва да полагат сериозни мерки за поддържане баланса на витамин B12 в организма си.

Вегетарианство

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Най-сигурният начин за набавяне на достатъчно витамин B12 е чрез консумацията на червено месо и други животински продукти като яйца и млечни производни. Липсата на подобни продукти в диетата на вегетарианци и вегани създава сериозен риск от хроничен дефицит на витамин B12 и развитие на анемия, ако витаминът не се приема допълнително.

Над 50-годишна възраст

С напредване на възрастта постепенно отслабва способността да се усвоява витамин B12 в тънките черва. Освен това на тази възраст симптомите на дефицит се припокриват с естествените за този период от живота състояния като отслабване на паметта и лесна уморяемост. Пренебрегването им засилва риска от развитие на анемия и други здравни последствия.

Редовна консумация на алкохол

Известни количества витамин B12 се складират в черния дроб. Когато той е зает с редовната нужда да неутрализира спиртните напитки, е нормално да се очаква запасите на цианкобаламин в тялото да намалеят.

Прием на лекарства за лечение на стомашни проблеми

Някои медикаменти за лечение на язва, гастрит или стомашни киселини затрудняват усвояването на витамин B12. За хората, подложени на подобно лечение, е задължително да засилят приема на витамин B12.

Диабет

Хронично високата кръвна захар също затруднява усвояването на витамин B12 през чревната лигавица. Тези затруднения са в сила дори при пълноценно хранене с богати на витамин B12 храни.

Най-удачната мярка за борба срещу дефицит на витамин B12

Хроничният дефицит на витамин B12 може да има множество опасни последствия, а най-сериозен е рискът от развитие на анемия. Недостигът на цианкобаламин обаче лесно може да бъде избегнат или преодолян. За целта е удачно да се разчита на негов допълнителен прием като добавка към храната.

С природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero може да се поддържат нормални нива на витамин B12 в организма. Освен това той осигурява и оптималните дневни количества от желязо и фолиева киселина и редовният му прием е най-сигурното средство за преодоляване на различните типове анемия.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top