витамин В12

Дефицит на витамин В12 – риск от анемия

Витамин В12, наречен още цианкобаламин, е изключително важен за доброто здраве на всеки човек. Той е необходим за правилното протичане на редица биохимични процеси в организма. Заедно с фолиевата киселина участва в процеса на производство на червени кръвни телца (еритроцити). Витамин В12 е важен и за функционирането на нервната система като цяло. Недостигът от него значително може да увеличи риска от анемия.

Дефицит на витамин В12 – рискови фактори за анемия

Наличието на следните фактори създава риск от недостиг на витамин В12:

бременност

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

– вегански тип хранене

– диета, в която липсва витамин В12

– болест на Крон

– прекомерен прием на алкохол

– язвен колит

– тежък менструален цикъл

Дефицит на витамин В12 – симптоми

По-често срещаните симптоми на недостиг на витамин В12 включват:

– изтощение

– липса на апетит

– бледа кожа

– загуба на концентрация

– кървящи венци

– изтръпване на ръце и крака

Храни, богати на витамин В12

Съвместно с фолиевата киселина, витамин В12 ускорява обмяната на веществата в организма, поради което е ефективен при отслабване. Ако искате да свалите няколко килограма се препоръчва да консумирате храни, богати на В12. Добре балансираната диета, включваща негови източници, може значително да помогне както при отслабване, така и за намаляване риска от анемия. Ще посочим някои от най-добрите източници на В12:

– агнешко, пилешко, пуешко и говеждо месо

– миди, стриди

– дробчета

– млечни продукти като сирене и кисело мляко

– яйца

– сьомга

От изброените храни, богати на витамин В12 става ясно, че повечето от тях са от животински произход. Затова вегетарианците, веганите и бременните жени е препоръчително да приемат природни продукти, съдържащи витамин В12, за да се избегне риска от анемия.

Съдържание на витамин В12 в природен продукт

За избягване на риска от анемия се препоръчва прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа трите най-важни съставки, необходими за образуване на червените кръвни телца и хемоглобина – желязо, фолиева киселина и витамин В12. Фолиевата киселинна и витамин В12 във Фоливит Феро са взаимно свързани и участват активно в обмяната на веществата.

Save

borola

Сподели:
Scroll to Top