Анемия – профилактика. Кой е най-застрашен от анемия?

Без съмнение анемия е една от най-често поставяните диагнози в лекарската практика. Хематологичното състояние е широко разпространено и сред мъжете, и сред жените във всяка възраст, включително и сред децата. Този фактор подчертава колко важна е качествената профилактика на анемията, особено сред хората, които поради различни причини са с най-висок риск от развитие на заболяването.

Кой е най-застрашен от развитие на анемия?

Безспорно с най-висок риск от развитие на анемия са бременните. Случаите на анемия през бременността са изключително чести в световен мащаб. През първите месеци на бременността течната част на кръвта (кръвната плазма) увеличава количеството си много бързо, а процесите на образуване на нови кръвни клетки не могат да осигурят нови попълнения в толкова кратък срок. Стига се до своеобразно “разреждане” на кръвта с намален брой еритроцити – основна причина за развитие на анемия. Освен това бременните са в повишена нужда от набавяне на фолиева киселина (витамин В9). Дефицитът на този витамин също е причина за развитие на анемия.

Освен при бременните висок риск от развитие на анемия се наблюдава и сред новородените през първата им годинка. Причина за това е невъзможността за пълноценно хранене при някои от тях. По този начин лесно може да се стигне до дефицит на желязо – това е една от водещите причини за поява на анемия при децата и бебетата.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Третата група хора, при които рискът от развитие на анемия е много висок са възрастните.
Различни хронични заболявания при тях може да влошат процесите на кръвообразуване или да доведат до кръвозагуби, при които да се развие анемия.

Трябва да споменем, че сред застрашените от анемия са и хората с генетична обремененост. Някои форми на болестта се предават изключително по наследствен път. Сред тях спадат сърповидно-клетъчна анемия, таласемия, апластична анемия и др.

Анемия – профилактика при хората от рисковите групи

Основната препоръка, която можем да дадем за профилактика и предпазване от развитие на анемия при хората от споменатите рискови групи е поддържане на здравословна диета. Има разработени редица програми за хранене при анемия, които са изцяло приложими и за успешна превенция на заболяването сред деца и възрастни, най-вече бременните.

Главното условие е прием на достатъчни количества желязо, фолиева киселина и витамин В12 (цианкобаламин). Поради трудностите с оптимално набавяне на тези продукти с храната специалистите препоръчват прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа комбинация от трите необходими елемента за превенция и ефективно лечение на анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top