Видове анемия при бременност

Видове анемия при бременност

Бременността е период, през който организмът на жената произвежда по-голямо количество кръв, за да стимулира растежа на плода. Тогава е много вероятно да се развие анемия. Това означава, че в кръвта няма достатъчно количество здрави червени кръвни телца (еритроцити), които да пренасят кислород до всички тъкани и органи, както и до бебето. Ако не се приема достатъчно количество желязо или друго важно за кръвообразуването вещество, тялото не съумява да произведе необходимото количество червени кръвни клетки, което е сериозна предпоставка за развитие на анемия. Това състояние се проявява с усещане за слабост и умора.

През бременността е нормално да се развие слаба анемия, но в някои случаи може да се развие по-тежка форма поради занижени нива на желязо или витамини от група B.

Анемия при бременност – видове и причини

Най-често срещаните видове анемия, които могат да се развият по време на бременността:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
  • Желязодефицитна анемия
  • Фолиевонедоимъчна анемия
  • Анемия, вследствие дефицит на витамин B12

Желязодефицитна анемия

Този вид анемия се развива, когато в тялото няма достатъчно количество желязо, необходимо за производството на хемоглобин. Функцията му е да пренася кислород от белите дробове към останалата част от тялото.
При желязодефицитна анемия кръвта не съумява да пренесе достатъчно количество кислород към всички тъкани в организма. Това е най-често срещаният вид анемия по време на бременност.

Фолиевонедоимъчна анемия

Фолат е естествената форма на витамин B9, докато фолиева киселина е синтетичната форма на витамина. Тялото има нужда от този витамин, за да произвежда нови клетки, включително червени кръвни телца.
През бременността жените имат нужда от по-големи количества от този витамин, но понякога не се усвоява достатъчно количество с храната. Когато това се случи, тялото не произвежда необходимото количество еритроцити, които да пренасят кислород към тъканите в тялото.
Липсата на фолиева киселина през бременността може да доведе до родилни проблеми, като вроден дефект на невралната тръба (спина бифида) и ниско тегло при раждане.

Анемия, вследствие на дефицит на витамин B12

Витамин B12 също е необходим за формиране на здрави червени кръвни телца. Но когато бременна жена не приема достатъчно количество от витамина чрез храната, тялото изпитва затруднение да произвежда достатъчно количество еритроцити, което може да доведе до родилни дефекти. Най-предразположени към развитие на дефицит на витамин B12 са бременни жени, които не консумират месо, яйца и млечни продукти.

Предотвратяване на най-често срещаните видове анемия при бременност

Освен правилната диета, през бременността се препоръчва прием на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е природен продукт с доказана ефективност, който предотвратява появата на анемия.
Фоливит Феро е подходящо хематологично средство при дефицит на трите най-важни съставки за правилното кръвообразуване – желязо, фолиева киселина и витамин B12, тъй като ги съдържа в правилните съотношения.

borola

Сподели:
Scroll to Top