желязо през бременността

Употребата на желязо през бременността понижава риска от аутизъм при детето

Всички знаем, че желязото е много важен микроелемент в периода на бремеността. Неговият недостиг увеличава риска от развитие на анемия. Тя от своя страна може да доведе редица неприятни последствия за плода. Оказва се обаче, че железният дефицит може да порази бъдещото дете по друг неочакван за специалистите начин – чрез повишаване на опасността от аутизъм. Това твърдение идва от учените от Калифорнийския университет Дейвис.

До това заключение те стигат след като правят анализ на данните, получени от 520 деца аутисти, както и техните майки. Учените проследяват железният прием по време на бременността, започващ от първото й тримесечие и продължаващ до нейния край. Получените данни са сравнени с данните на контролна група от 346 майки и деца. Взети предвид и рисковете за хипертония (повишено кръвно налягане), затлъстяване, като и диабет.

Според анализът на резултатите, приемът на желязо по време на бременността, под форма на хранителна добавка, намалява опасността от аутизъм при децата.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Освен това, според учените опасността от раждане на дете с аутизъм е 5 пъти по-висок при представителките на нежния пол, надхвърлили 35-годишна възраст, които през периода на бременността не приемат важният микроелемент.

Желязото участва в образуването на хемоглобина, с помощта на който кислорода достига от кръвта до тъканите в човешкото тяло. Освен това този микроелемент има важно значение за ранното развитие на мозъка и нервната система. Успоредно с това взима участие в синтеза на невромедиатори (биологично активни вещества, които участват в предаването на нервни импулси) и миелин (фосфорно – мастно вещество, което обгръща нервните влакна) като едновременно с това поддържа имунитета. А според водещият изследовател в проучването – Ребека Шмид всички тези неща имат връзка с аутизма.

Висококачествен естествен продукт, богат на важният микроелемент, който е напълно безвреден при продължителен прием от бременни жени е Фоливит Феро. Във всяка лесно усвоима от организма течна капсула Фоливит Феро, освен желязо се съдържат витамин В12, в съчетание с фолиева киселина, които допълват благоприятният ефект, който желязото оказва върху представителките на нежния пол и плода им по време на бременността.

borola

Сподели:
Scroll to Top