Висок хемоглобин

Висок хемоглобин през бременността – как да го постигнете?

Защо е важно бременната жена да поддържа високи нива на хемоглобин в кръвта си?

Хемоглобин произлиза от гръцката дума haima (кръв) и латинската – globus (кълбо). Хемоглобинът представлява един от най-важните компоненти на кръвта, от които до голяма степен зависи общото здравословно състояние на всеки един от нас. Той е съставна част на червените кръвни телца (еритроцити). Основната задача на хемоглобина е да пренася кислород до всяка тъкан в организма. Неслучайно един от основните въпроси, които си задават бременните жени е как да увеличат хемоглобина си. По време на този период (около шестия месец от бременността) при някои родилки нивата на хемоглобин в кръвта се понижават, което води до анемия.

Какви са последиците от ниския хемоглобин по време на бременността?

Това са:

  • преждевременно раждане
  • раждане на дете с ниско тегло
  • отпадналост и умора
  • задух
  • замайване
  • сърцебиене
  • затруднена концентрация
  • следродилна депресия
  • понижен апетит
  • сънливост

На какво се дължат понижените нива на хемоглобин през бременността?

Основните причини за проблема са:

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

– недостиг на фолиева киселина и витамин В12

– липса на желязо

– дефицит на витамини, нужни за абсорбцията на витамин В12 – Е и В6.

Как да се справим с ниския хемоглобин по време на бременността?

Изборът на подходящо за състоянието хранително меню до голяма степен помага за преодоляване на проблема. Какво трябва да включва то? Обикновено при нисък хемоглобин по време на бременност специалистите препоръчват консумация на месни продукти – риба, бяло пилешко месо, черен дроб.

Други храни, които е добре да се включат в менюто са тези със зърнен произход като царевица, леща, грах, елда, фасул. Благоприятно влияние върху нивата на хемоглобина имат следните плодове и зеленчуци: печени картофи, цвекло, тиква, лапад, коприва, спанак, червени и зелени ябълки, праскови, круши, нар, кайсии, дюли, ягоди. За да повишат ниския хемоглобин родилките е добре да наблягат също така и на яйчния жълтък, морските дарове, черния шоколад и сушените гъби.

С цел повишаване на ефекта от тези храни в периода на бременността специалистите препоръчват употребата на хемaтологичното средство против анемия – Фоливит Феро/Folivit® Fero. В него се съдържа комбинация от доказано най-важните за образуването на хемоглобина съставки – желязо, фолиева киселина и витамин В12. Благодарение на специалната си фармацевтична форма (течни капсули) Фоливит Феро се усвоява изключително добре от организма и е напълно безопасен при продължителна употреба.

borola

Сподели:
Scroll to Top