До какво води дефицитът на витамин В12

До какво води дефицитът на витамин В12? (част 2)

В първата част на статията Ви запознахме със значението на витамин В12 за организма, в кои случаи се наблюдава неговият дефицит, до какво води той както и кои са част от симптомите за недостигът му. В настоящата втора част на статията ще Ви запознаем и с останалите симптоми, сигнализиращи за недостиг на витамин В 12, както и кой е най-ефективният начин по който можем да предотвратим дефицитът му.

Кои са останалите симптоми за недостиг на витамин В12?

Това са намалените когнитивни способности, изразяващи се във влошаване на паметта, трудното концентриране на вниманието, пониженият или липсващ тонус, умората и слабостта на организма от физически характер, проблемите с храносмилането и кръвообращението, влошаването на слуха, намаляването на зрителната острота, виенето на свят, изтръпването на горните и долните крайници, кървенето на венците, промените в настроението, безпричинното отслабване, усещане за пълно изтощение на организма, учестено и повърхностно дишане, пожълтяване на кожата, загуба на равновесие, чести главоболия и изтръпване на четирите крайника, понякога и прояви на психоза.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

За съжаление в много от случаите хората не обръщат нужното внимание на всички тези сигнали от страна на тялото, или пък поради объркване, присъствието им се възприема грешно като наличие на друго състояние.

Как можем най-ефективно да снабдим организма си с витамин В12?

Според специалисти дефицитът на витамин В12 може да се предотврати чрез прием на храни, в които той се съдържа.

Кои са тези храни?

  • яйца
  • пилешко месо
  • различни видове риба като скумрия, сардина, херинга, риба тон
  • хайвер
  • мляко и продукти, произведени от него – кашкавал, сирене, извара, сметана и др.
  • миди
  • агнешки, телешки, гъши и патешки черен дроб
  • леберкез

Витамин В12 е наличен и в растителни източници като водорасли – например спирулина, соя и продукти, произведени от нея, но за съжаление съдържанието му в тях не се усвоява от организма на човека.

Висококачествен и богат източник на витамин В12, в който освен него се съдържат високи количества фолиева киселина и желязо, е природната комбинация Фоливит Феро. Специалната фармацевтична форма на Фоливит Феро – течни капсули, позволява ефективното и цялостно усвояване от организма на всяка една от ценните му съставки.

borola

Сподели:
Scroll to Top