анемия, бременност

Бременност и анемия – какво трябва да знаем?

Анемията, наричана още малокръвие, е най-често срещана по време на бременността. Около 90% от всички анемии при бременни се дължат на желязодефицитната анемия.

Ежедневната потребност на възрастните хора от желязо е до 15 мг. По време на бременност обаче тази потребност се повишава много повече – до 30 мг на денонощие. Желязото взима активно участие в изграждането на хемоглобина като по време на бременност нуждите от него значително се повишават. Двойната нужда е поради засилване на еритропоезата (образуване на червени кръвни телца) и развитието на плода.

Причини за поява на анемия през бременността

Както споменахме една от най-често посочваните причини за анемия при бременните жени е недостига на желязо. Неправилното хранене или спазването на диети, бедни на желязо, значително повишава риска от дефицита му в организма. Това създава предпоставка за преждевременно раждане или задържане растежа на плода. Препоръчително е бременните жени да консумират храни, богати на желязо като спанак, леща, коприва, магданоз и др.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Освен дефицит на желязо като съществена причина за поява на анемия се явява и недостигът на фолиева киселина (витамин В9), която заедно с желязото подпомага клетъчния растеж. Играе ключова роля при образуването на плацентата и участва в изграждането на костния мозък и гръбнака на плода. Фолиевата киселина се съдържа в житните продукти, зелените листни зеленчуци, ядките и бобовите растения.

Дефицитът на витамин В12 също се посочва като една от причините за анемия по време на бременността. Този витамин е важен за образуването на червените кръвни телца и за протеиновия синтез. Дефицитът на витамин В12 започва да се наблюдава през втората половина на бременността, като по-често се появява след раждането. Съдържа се в някои животински продукти като мляко, месо и яйца.

Анемия при бременност – как да се справим?

Всички изброени причини, водещи до анемия през бременността насочват бременните жени към един по-отговорен и внимателен режим на хранене. Стремежът към прием на храни, богати на желязо, фолиева киселина и витамин В12 трябва да е значително по-висок през този важен и емоционален период от живота на бъдещите майки. Добрите хранителни навици помагат за правилното поддържане на нивото на желязо и другите вещества, необходими на организма по време на бременност. Освен това се препоръчва и употребата на природни продукти с високо съдържание на желязо, фолиева киселина и витамин В12.

Фоливит Феро/Folivit® Fero е изцяло природен продукт, съдържащ и трите компонента, които оказват благоприятен ефект върху кръвообразуването и предотвратява риска от желязодефицитна анемия.

Благодарение на уникалната си форма – течни капсули, Фоливит Феро се усвоява бързо и цялостно от организма.

borola

Сподели:
Scroll to Top