витамини

Дефицит на витамин B12 при бременност – какви са рисковете за плода?

Витамин B12 е важен за функционирането на нервната система и за образуването на червени кръвни телца. Затова бременните жени с установен дефицит на витамин B12 (цианкобаламин) е много вероятно да развият анемия. А това значително увеличава риска от раждане на бебе с потенциално увреждане или с вроден дефект. Това доказват научни изследвания по темата. Медицинският термин за траен недостиг на витамин B12 е пернициозна анемия.

При наличие на който и да е вид анемия се наблюдава намален брой здрави кръвни клетки, които да пренасят кислород до тъканите, а при бременните жени – и до развиващия се плод.

Дефицит на витамин B12 – какво доказват изследванията по темата?

Резултати от изследвания показват, че липсата на витамин B12 може да доведе до здравословни проблеми не само за майката, но и за плода.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Едно от проучванията доказва, че жените, които страдат от дефицит на витамин B12 в началото на бременността, са до пет пъти по-предразположени да родят бебе с дефект на невралната тръба (спина бифида), в сравнение с жените с високи нива на витамина.

Изследователите отбелязват, че жените в детеродна възраст, в ранен стадий на бременността или тези, които планират бременност, е необходимо да предприемат навременни мерки за осигуряване на необходимото количество на витамин В12 чрез подходящи храни или чрез допълнителен прием, за да ограничат максимално риска от проблеми с плода.

Най-богати хранителни източници на витамин В12 са месото, яйцата и млечните продукти. Затова вегетарианците, веганите и хората с чревни нарушения, които не могат да усвояват витамина, са най-предразположени към анемия с дефицит на витамин B12.

Витамин B12 и бременност

Понятието вроден дефект на невралната тръба се отнася за група родилни дефекти, които засягат мозъка и гръбначния стълб. Един от тях е спина бифида, който може да доведе до частична парализа и аненцефалия – фатално състояние, при което мозъкът и черепът са силно недоразвити.

Преодоляване на дефицит на витамин B12

За да се избегне появата на анемия с дефицит на витамин В12 е важно да се предприемат навременни мерки за неговото набавяне. Най-сигурният и ефикасен начин е чрез прием на подходящ продукт, източник на най-ценните съставки за правилното кръвообразуване. Фоливит Феро/Folivit® Fero е хематологично средство, подходящо за всеки, който има съмнение за липса на витамин B12 или някоя от другите съставки на продукта – желязо и фолиева киселина.

borola

Сподели:
Scroll to Top