пернициозна анемия

Пернициозна анемия – причини, симптоми и лечение

В буквален превод терминът пернициозна анемия означава гибелна, или злокачествена анемия. Това название се е наложило, защото в миналото причините за поява на това медицинско състояние не са били известни и то е протичало с висока смъртност. Днес обаче причините за развитие на пернициозна анемия са изучени, а при правилна терапия състоянието бързо се овладява.

Пернициозна анемия се развива при траен недостиг на витамин B12 в организма. Това е причина тя да се разглежда като форма на анемия с дефицит на витамин B12. До дефицит на витамин B12 и развитие на пернициозна анемия може да доведат различни причини.

Витамин B12 (цианкобаламин) е жизненоважен за дейността на нервната система и за производството на хемоглобин и на червени кръвни телца (еритроцити). Ето защо дефицитът на витамин B12 при пернициозна анемия се проявява с типични неврологични симптоми и с промяна в кръвната картина.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Пернициозна анемия – причини, симптоми, диагноза

Причини. Пернициозна анемия може да се развие в 2 случая:

  • при траен дефицит на витамин B12 в храната
  • при нарушена функция на стомашните клетки, произвеждащи т.нар. вътрешен фактор. Това е гликопротеин, свързващ се с витамин B12 и улесняващ усвояването му в чревния тракт. При много от болните от пернициозна анемия влошената секреция на вътрешен фактор е вследствие от автоимунни процеси

И в двата случая в кръвта не постъпва достатъчно цианкобаламин. Постепенно се нарушават някои неврологични процеси и се компрометира производството на хемоглобин и еритроцити. Появяват се характерни оплаквания.

Пернициозна анемия – симптоми. Тялото ни може да складира витамин B12 и да използва депозираните запаси при нужда. Ето защо причините за развитие на пернициозна анемия трябва да са налице продължително време преди да се появят оплаквания. Типичните за пернициозна анемия симптоми включват:

  • скованост на крайниците
  • често изтръпване на ръцете и краката
  • липса на координация на движенията
  • умора
  • отпадналост
  • задух
  • типични промени в кръвната картина – ниски еритроцити и нисък хемоглобин

Диагностициране. Сигурна диагноза пернициозна анемия може да постави само специалист хематолог. Това става при наличие на горепосочените симптоми и след провеждане на необходимите кръвни изследвания. Дефицит на витамин B12 може да се наблюдава при редица медицински състояния. Само консултацията със специалист може да потвърди, кога тя е свързана именно с пернициозна анемия.

Пернициозна анемия – лечение

Тежестта на посочените по-горе симптоми постепенно се засилва с времето. Нерядко се стига и до сериозни усложнения. Както тежестта на симптомите, така и появата на усложнения обаче може да се профилактират с правилен терапевтичен подход.

Основното и най-често прилагано лечение при пернициозна анемия е свързано с промени в хранителните навици, повишаване приема на витамин B12. При по-тежките случаи цианкобаламин се прилага и инжекционно.

За профилактика и допълващо лечение на пернициозна анемия може да се разчита на комплексното действие на Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа оптимални дози от най-важните витамини за анемия – B12 и B9 (фолиева киселина), както и лесно усвоимо желязо. Фоливит Феро се ползва като универсално средство с доказана ефективност при анемия. Фоливит Феро е напълно безопасен продукт, подходящ за прием от деца и възрастни с различни форми на анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top