витамини за анемия

Витамини за анемия

Редом с недостига на желязо продължителният дефицит на някои витамини е сред водещите причини за анемия. В настоящата статия ще обърнем внимание именно на тях – най-важните витамини за анемия. Ще посочим кои групи хора са най-застрашени от дефицит на тези витамини и следователно от анемия и ще предложим изцяло природно средство за набавяне на необходимите дневни дози от тях.

Витамини за анемия

С най-съществена роля за развитието, профилактиката и лечението на анемия са витамините от група B, и по-специално витамин B9 (фолиева киселина) и витамин B12 (цианкобаламин). Хроничният дефицит на витамин B12 или недостиг на фолиева киселина са причина за развитие на 2 от най-честите форми на анемия. Същевременно с това набавянето на необходимите дневни дози от тези витамини е най-сигурният начин за профилактика и лечение на водещите типове анемия.

Важно е да се отбележи и ролята на витамин C (аскорбинова киселина) за развитието на анемия. Този витамин е изключително важен за пълноценното усвояване на желязото в организма. Хроничният дефицит на витамин C води до недостиг на желязо в кръвта и развитие на най-честата форма на анемия – желязодефицитна.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Развитието на анемия при дефицит на посочените витамини се дължи на 2 фактора:

  • нарушаване процеса на образуване на функционални еритроцити
  • намаляване количеството на кислород в кръвта и настъпване на кислороден глад в телесните клетки

Рискови групи, застрашени от дефицит на посочените витамини за анемия

Към развитие на анемия вследствие дефицит на витамин B12, B9 или витамин C са предразположени следните групи хора:

  • вегани и вегетарианци
  • бременните
  • страдащите от стомашно-чревни проблеми (язва, гастрит, запек)
  • злоупотребяващите с алкохол
  • приемащите лекарства, които блокират усвояването на витамините
  • подложените на хемодиализа
  • страстните пушачи

Ежедневният прием на витамини B12, B9 и C е задължителен за превенция на анемия. Оптимални дози от тях трябва да си набавя всеки, но особено хората от рисковите групи.

Най-важните витамини за анемия плюс желязо в един продукт

Природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero съдържа желязо, витамин B12 и фолиева киселина (витамин B9). Една капсула Фоливит Феро подсигурява дневните нужди на организма от тези вещества. Приемът на Фоливит Феро и набавянето на достатъчно витамин C с храната гарантира успешната превенция и лечение на анемия при всички възрастови групи.

borola

Сподели:
Scroll to Top