Недостиг на фолиева киселина – световен здравен проблем

Поради повишените дневни нужди бременните жени са реално застрашени от недостиг на фолиева киселина. Оказва се обаче, че не само бъдещите майки трябва да повишат приема на фолати. Болшинството от хората днес страдат от недостиг на фолиева киселина. Рискът е налице и при възрастни, и при подрастващи.

Хроничен недостиг на фолиева киселина – основни последствия

Добавянето на фолиева киселина към хранителния ни прием носи редица позитиви – и протективни, и лечебни. Сред опасностите, които ни заплашват при хроничен недостиг на фолиева киселина в храната се открояват следните:

  • увреждане на плода при бременните
  • кожни проблеми, най-вече акне
  • заболявания на устната кухина – стоматит, гингивит
  • неврологични смущения, раздразнителност и депресия
  • проблеми с кръвотворните функции и развитие на анемия

Анемията е сред най-комплексните и сериозни последствия от недостигът на фолиева киселина.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Въпреки непосредствените опасности от хроничният недостиг на фолиева киселина, милиони хора по света страдат от такъв. Според данни на Световната Здравна Организация по-голяма част от населението дори не се доближава до препоръчителния дневен прием от 400 микрограма фолиева киселина. Изчислено е, че средно си набавяме не повече от 60% от това количество. Това е и основната причина за зачестяване на случаите на анемия при деца и възрастни в световен мащаб. Според учените по-голяма част от случаите на хронична умора, отпадналост, често главоболие и пребледняване може да се дължат единствено на липса на достатъчно фолиева киселина в храната ни. Това налага допълнителен неин прием.

За намаляване риска от анемия

Добре е да се запомни, че превенцията и справянето с анемията са по-ефективни, когато приемът на фолиева киселина се комбинира с желязо и витамин В12. Трите продукта действат синергично за подобряване на кръвотворните функции на всички нива.
Пълна комбинация от необходимите дневни количества фолиева киселина, желязо и витамин В12 е включена във Фоливит Феро/Folivit® Fero. Това е комплексно действащ продукт, който може да се ползва при анемия и от деца, и от възрастни.

borola

Сподели:
Scroll to Top