недостиг на витамин B12

Недостиг на витамин B12 – какви са последствията?

Водноразтворимият витамин B12 (цианкобаламин) е част от групата на витамин B. Освен че участва в обмяната на нуклеиновите киселини и в изграждането на миелиновата обвивка на гръбначномозъчните нерви, той стимулира и регулира кръвообращението. В настоящата статия ще се фокусираме върху последиците от неговата липса върху кръвообразуването.

Витамин B12 и пернициозна анемия – каква е връзката?

Витамин B12 изпълнява жизненоважна роля в образуването на червените кръвни телца (еритроцити) в организма. Когато количеството му е недостатъчно, клетъчните съставки на кръвта израстват големи и недоразвити. В резултат броят им рязко намалява и обикновената им продължителност на живот от 120 дни се съкращава значително. Кръвта става все по-бедна на еритроцити и с времето се стига до състояние, известно като пернициозна анемия. Симптомите обикновено са нехарактерни – диария или запек, липса на енергия и тонус, загуба на апетит, бледа кожа, намалена концентрация, затруднено дишане при минимални физически усилия, кървене или зачервяване на венците. Тъй като те се срещат при редица други заболявания, е необходим набор от изследвания, за да се постави диагнозата „анемия“. Причините, довели до дефицит на витамин B12 и появата на пернициозна анемия, също са много и разнообразни. Като се започне от придържане към вегетариански режим на хранене, мине се през злоупотреба с алкохол и се стигне до възпаление на червата, познато като „болест на Крон“, целиакия (вид хранителна алергия), прием на антиациди (медикаменти, които неутрализират произведената от стомаха солна киселина) и след операция, когато се повишава риска от витаминен дефицит. Възстановяването на недостига на витамин B12 е от първостепенна важност за преодоляване на пернициозната анемия. За щастие витаминният запас на представителя от групата на B комплекса лесно може да бъде възстановен с прием на точно определени продукти. Засегнатите трябва да се стараят на трапезата им по-често да присъстват морски дарове, птиче месо, мляко и неговите производни и яйца. Препоръчително е хората, които избягват консумацията на посочените храни, да си набавят витамин B12 от обогатени зърнени закуски или от подходящи природни продукти.

Отговорът на природата при анемия, породена от недостиг на витамин B12

Промяна в хранителните навици е важна, но недостатъчна крачка за възстановяване недостига на витамин B12. Именно поради това хематолозите горещо препоръчват на пациентите с пернициозна анемия да приемат подходящи хематологични средства. Залагайки на Фоливит Феро/Folivit® Fero, засегнатите ще се набавят пълния набор от витамини и минерали, които оказват благоприятен ефект върху кръвообразуването. Всяка капсула от този изцяло природен продукт ще достави на организма им оригинална комбинация от желязо, фолиева киселина и витамин В12. Активните съставки участват пряко в образуването на червените кръвни телца и хемоглобина, и взаимно допълват ефекта си. Фоливит Феро се прилага при различни форми на анемия и недоимък възникнал вследствие на кръвозагуба.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро
borola

Сподели:
Scroll to Top