хемоглобин

Хемоглобин – препоръчителни стойности и норми

Нивата на хемоглобин в организма са показател за здравословното състояние на всеки индивид и при ниски нива съществува реален риск от развитие на анемия.
Когато се поддържа в нормални граници, хемоглобинът успешно пренася кислород от белия дроб към всички клетки в човешкия организъм. Освен това съдейства за поддържане на киселинно-алкалното състояние на кръвта. Затова е важно нивата му да се поддържат постоянно в норма.

Какви са здравословните рискове от ниски нива на хемоглобин?

Хемоглобинът е един от основните структурни белтъци в организма, затова, при трайно ниските му нива, може да се стигне и до влошена форма и функционални способности на еритроцитите, намаляване на броя им, повишен риск от хипоксия (недостиг на кислород в клетките) и най-вече повишен риск от анемия.

Нормални стойности на хемоглобин в кръвта

За занижени нива на хемоглобин в кръвта се смятат по-малко от 13.5 g/dL за мъже и по-малко от 12 g/dL за жени.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Нормални референтни стойности при възрастни:

За нормални препоръчителни стойности се приемат границите между 14 и 17.5 g/dL за мъже и между 12.3 и 15.3 g/dL за жени.

Нормални референтни стойности при деца:

• Новородени – 16.5 d/dL
• на 1 седмица – 17.5 g/dL
• на 1 месец – 14 g/dL
• от 3 до 6 месеца – 11.5 g/dL
• от 0.5 г. до 2 г. – 12 g/dL
• от 2 до 6 г. – 12.5 g/dL
• от 6 до 12 г. – 13.5 g/dL
• от 12 до 18 г. за момичета – 14 g/dL
• от 12 до 18 г. за момчета – 14.5 g/dL

Как да повишим нивата на хемоглобин и да предотвратим развитието на анемия?

Леко занижените нива на хемоглобин не винаги са повод за притеснение, но е необходимо да се следи за евентуални симптоми на твърде ниски нива на важния за тялото белтък. Обикновено при бременните жени се наблюдават занижени нива на хемоглобин в кръвта.

Желязото участва в образуването на хемоглобина. Затова, ежедневният прием на достатъчно количество желязо чрез храната е един от сигурните методи за поддържане на нормални нива на хемоглобин в кръвта. Можем да си го набавим чрез консумация на месо, зеленолистни зеленчуци, сушени плодове и ядки. Но за съжаление много малка част от приетото чрез храната желязо се усвоява от организма, затова е необходимо да се приема допълнително. Оптимални количества от трите най-ценни витамини и минерали срещу анемия (желязо, фолиева киселина и витамин B12) се съдържат в природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той действа за нормалното кръвообразуване и се прилага при анемия, силна кръвозагуба или кръводаряване, неправилно хранене, дефицит на желязо, фолиева киселина или витамин B12 или смущения в тяхната резорбция.

borola

Сподели:
Scroll to Top