Мегалобластна анемия

Мегалобластна анемия – недостиг на витамин B12 и фолиева киселина

Мегалобластна анемия е вид нарушение на кръвта, при което броят на червените кръвни клетки (еритроцити) е занижен и те са по-големи от нормалното. Това може да затрудни преминаването им през костния мозък по пътя им към кръвоносната система.

Основна функция на червените кръвни клетки е да транспортират кислород до всички тъкани и органи в тялото и това дава ясна представа колко значими са те за правилното функциониране на всеки един жив организъм. Когато тялото не произвежда достатъчно количество от тях, тъканите и органите не се снабдяват с необходимото количество кислород. Мегалобластна анемия е известна още като фолиевонедоимъчна анемия или макроцитна анемия.

Причини за мегалобластна анемия

Две от най-честите причини за мегалобластна анемия са дефицит на витамин B12 и/или недостиг на фолиева киселина (витамин B9). Тези два витамина са необходими за производството на здрави червени кръвни телца. Недостатъчното им количество води до невъзможност на организма да произвежда функционални еритроцити.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Дефицит на витамин B12 при мегалобластна анемия

Витамин B12 се съдържа в храни като месо, яйца, мляко, риба, миди и ракообразни. Някои хора просто не могат да усвоят достатъчно количество от витамина чрез храната, което често води до мегалобластна анемия.
Дефицитът на витамин B12 най-често се причинява от липса на протеин в стомаха, наречен вътрешен фактор. Без него витаминът не може да се усвои от организма, независимо какво количество приемаме с храната.

Дефицит на фолиева киселина (фолат) при мегалобластна анемия

Това е другото ценно хранително вещество, важно за производството на червени кръвни телца. Намира се в храни като телешки черен дроб, зелени листни зеленчуци, фъстъци, леща и брюкселско зеле. Може да се открие и в някои зърнени храни. Храната е важен фактор за осигуряване на достатъчно количество фолиева киселина.
Недостиг на този витамин може да се причини от хронична злоупотреба с алкохол, тъй като той пречи на способността на организма да усвоява фолиева киселина. Също така от недостиг на този витамин могат да страдат и бременните жени, заради завишените нужди от него за развитие на плода.

Природно решение при мегалобластна анемия

При установена мегалобластна анемия едно от най-изпитаните природни средства е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Особено подходящ е при хора, които имат завишена необходимост от витамин B12 и фолиева киселина.
Фоливит Феро е хематологично средство, което съдържа трите най-ценни съставки, нужни за правилното кръвообразуване – желязо, фолиева киселина и витамин B12. Те имат синергичен ефект и взаимно допълват ефектите си.

borola

Сподели:
Scroll to Top