Недостиг на желязо – как да го разпознаем?

Милиони хора от развиващите се страни страдат от недостиг на желязо. Голяма част обаче дори на подозират за дефицита на този жизненоважен микроелемент и отдават общото си неразположение на забързаното ежедневие. Ако умееха да разпознават предупредителните сигнали, които тялото им изпраща, едва ли биха винили стреса за дискомфорта, който изпитват.

Ранни симптоми за недостиг на желязо

Недостиг на жизнени сили

Умората е истински бич на съвременното общество. Обикновено неприятните симптоми, с които се характеризира, отшумяват след пълноценна почивка. Хората, които имат недостиг на желязо обаче, не успяват да възстановят енергията си дори ако спят непробудно цяла нощ. Сутрините за тях са истински кошмар, а перспективата да прекарат цял ден в службата буквално ги убива. Изпълнението на всекидневните им дейности се превръща в непреодолимо предизвикателство, тъй като основната функция на желязото – да пренася кислород до тъканите – е силно затруднена.

Лошо настроение

Научно доказано е, че желязото пряко влияе на емоционалното състояние. Ако нивата му са в норма, сме весели и щастливи. Намалее ли количеството му, моментално сваляме розовите очила, през които гледаме света. И най-незначителните проблеми ни изваждат от равновесие, по-склонни сме да изпадаме в депресивни състояния и сме силно податливи на рязка смяна на настроението.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Слаба памет и ниска концентрация

Пониженото количество желязо в кръвта има отрицателен ефект върху мозъчната дейност. Възприемането, съхранението и обработването на информацията значително се затруднява поради недоброто снабдяване с кислород на най-сложно устроения орган на централната нервна система. Съсредоточаването и вземането на решения се превръщат в почти невъзможна мисия, а мотивация липсва дори при изпълнение на дейности, които по принцип носят радост и удоволствие.

Световъртеж

Пониженото количество желязо в кръвта води до проблеми с вестибуларния апарат. Чувството, че околните предмети се движат в пространството, кара засегнатите буквално да губят почва под краката си. Тежестта на пристъпите на замаяност варира в зависимост от това колко под нормата са стойностите на минерала. Ако те са критично ниски, не е изключено да се стигне и до загуба на съзнание.

Възстановяване дефицита на желязо

При наличие на посочените симптоми е добре незабавно да се направят кръвни изследвания. Ако се установи, че недостигът на желязо ги провокира, трябва да се предприемат своевременни мерки за овладяването им. Включването в менюто на храни, богати на желязо, е първата стъпка към възстановяване на дефицитите. Това обаче не е достатъчно условие за поддържане на оптимални нива на микроелемента в организма. За целта е необходимо да се заложи и на употребата на подходящи природни средства. Фоливит Феро/Folivit® Fero е първи избор на хематолозите при пациенти с дефицит на желязо. Освен че осигурява необходимото дневно количество от жизненоважния микроелемент, този природен продукт покрива нуждите на засегнатите от фолиева киселина и витамин B12. Това го прави комплексно решение срещу различни видове анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top