Ниски еритроцити и анемия, причинена от антибиотици

Някои широкоспектърни антибиотици проявяват странични ефекти, които може сериозно да влошат дейността на костния мозък, особено след продължителен прием. Този негативен ефект може да наруши кръвотворните функции и да компрометира процеса на еритропоеза. Това е непрекъснатият процес на образуване и зреене на червени кръвни телца – еритроцити, с който се поддържа постоянният състав на кръвта. Влошената еритропоеза вследствие приема на определени антибиотици може да доведе до трайно ниски еритроцити и последващо развитие на анемия.

Как антибиотиците водят до ниски еритроцити и анемия?

Връзката между антибиотичното лечение и повишеният риск от ниски еритроцити се обяснява с 3 особености:

  • антибиотиците влошават еритропоезата като увреждат структурата на клетките предшественици, от които се образуват зрелите еритроцити в костния мозък
  • в основата на тези странични ефекти на антибиотиците е унищожителното им действие върху полезните бактерии в червата
  • от една страна, това води до затруднено усвояване на желязо, витамин B12 и фолиева киселина, а от друга – дисбалансът на чревната флора провокира реакции на имунната система, които може да увредят костния мозък

Крайният ефект от негативното влияние на антибиотиците върху еритропоезата е развитието на анемия. Важно е да се отбележи, че това е рядко срещано, но значимо усложнение при продължително антибиотично лечение. Повишен риск от анемия застрашава хората, които успоредно с антибиотичната терапия са подложени и на дефицит на желязо, витамин B12 и фолиева киселина – основните продукти, участващи в кръвотворните функции. Именно техният траен недостиг е сред ключовите причини за развитие на най-честите форми на анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Комплексна превенция срещу ниски еритроцити и анемия

Природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero осигурява оптимални дози от трите най-важни продукти, участващи в кръвотворните функции. По преценка на лекар Фоливит Феро може да се приема от всеки човек, изложен на висок риск от влошаване на еритропоезата. Продуктът действа и като превантивно, и като допълващо средство при лечение на анемия във всяка възраст, включително при бременност.

Желязото, фолиевата киселина и витамин B12 в състава на Фоливит Феро взаимно допълват действието си за нормализиране броя на еритроцитите, повишаване на хемоглобина и трайно овладяване на анемията.

borola

Сподели:
Scroll to Top