тромбоцити, анемия

Да повишим нивата на тромбоцитите в кръвта и да избегнем риска от анемия

Тромбоцитите са най-малките кръвни клетки, които имат важна роля в процеса на кръвосъсирване. Броят им варира от 140000 до 440000 в микролитър кръв.

Причини за понижаване на тромбоцитите в кръвта

Съществуват три основни причини за понижаване нивата на тромбоцитите в кръвта:

1. Понижена продукция на тромбоцити, поради различни заболявания, някои видове анемия, вирусни инфекции, злоупотреба с алкохол, дефицит на витамини (особено на витамин В12).

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

2. Повишено натрупване на тромбоцити в слезката, поради раково или чернодробно заболяване. В следствие на това се понижават тромбоцитите в кръвта.

3. Повишено разрушаване на тромбоцити в резултат на автоимунно заболяване, нежелана реакция към някои медикаменти, бременност и др.

Симптоми при понижаване на тромбоцитите в кръвта

Някои от по-характерните симптоми при понижени нива на тромбоцитите са:
– по-дълго от нормалното кървене след дори леки порязвания
– честа поява на синини дори при леки удари
– спонтанно кървене от носа или венците

Здравословно хранене за повишаване нивата на тромбоцитите

Консумирането на повече свежи плодове и зеленчуци е изключително важно за справяне с всяко едно заболяване. При ниски стойности на тромбоцити особено подходящо е кивито. За него учените са установили, че помага за повишаване нивата на тромбоцитите. Добре е да се приемат повече белтъци и пълнозърнести храни и да се избягват сладкишите. Листата от папая от своя страна, както и самият плод могат да повишат броя на тромбоцитите само за няколко дни. Освен това според едно проучване от 2011 г. житнякът може да бъде полезен за повишаване нивата на тромбоцитите. Също така той помага за продукцията на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Възстановяване на нормалното кръвообразуване и избягване риска от анемия

Периодични изследвания на кръвните показатели (особено по време на бременност) са от особено значение. По стойностите на еритроцитите, левкоцитите и тромбоцитите се преценява здравето на всеки човек. Така може да се открият данни за риск от анемия, възпалителни процеси и др. Важно е да се поддържат определени параметри, за да се предотврати рискът от кръвозагуба и развитие на анемия. За това помага природен продукт – Фоливит Феро/Folivit® Fero. Активните съставки в него участват пряко в кръвообразуването като взаимно допълват ефектите си. Този природен продукт се прилага успешно при бременност, кръвозагуба (менструация и раждане), различни видове анемии, кръводаряване, инфекции и др.

 

borola

Сподели:
Scroll to Top