кръводаряване

Важно след кръводаряване – пазете се от анемия!

Даряването на кръв е благороден жест, който обаче крие своите рискове за дарителя. През първите дни след кръводаряване организмът активира кръвотворните си функции за възстановяване на загубената кръв. Ако не разполага с достатъчно от необходимите му ресурси се повишава рискът от развитие на анемия. Установено е, че подпомагането на тялото в тези моменти е ключова превантивна мярка.

Какво може да се обърка след кръводаряване?

У нас кампании за кръводаряване се провеждат редовно и това е изключително позитивна обществена инициатива. Необходимо е обаче даряващите кръв да са добре запознати с евентуалните рискове на процедурата. Макар и минимални, те имат своето значение и може да предизвикат нежелани здравословни проблеми. Сред основните рискове е този от развитие на анемия след кръводаряване. Хубавото е, че тази опасност може да се елиминира напълно, ако дарителят се погрижи за снабдяване на тялото с всички необходими му ресурси.

След кръводаряване организмът има най-силна нужда от продукти, обезпечаващи кръвотворните функции. Необходимо му е време за почивка и възстановяване. Това важи най-вече за хората, редовно даряващи кръв.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

За активизиране на кръвотворните процеси, включително синтеза на хемоглобин, тялото се нуждае от:

  • желязо
  • фолиева киселина
  • витамин B12

Според данни на американските здравни служби около една четвърт от често даряващите кръв изпитват хроничен недостиг на желязо. Това ги поставя в сериозен риск от развитие на предизвикваната от него желязодефицитна анемия. Дори при еднократно кръводаряване обаче може да минат месеци преди тялото да възстанови нормалния си баланс на трите посочени нутриенти. Това изисква оптимален техен прием, който храната невинаги може да гарантира.

Допълнителна помощ за намаляване риска от анемия след кръводаряване

Най-сигурното средство за снабдяване на организма с желязо, фолиева киселина и витамин B12 е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Този природен продукт доставя оптимални количества от тях. Така осигурява напълно безопасна защита от анемия след кръводаряване и подпомага възстановяването на организма. Фоливит Феро е идеалното природно средство и за допълване на лечението при хора с анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top