анемия-жени

Анемия – защо засяга в по-голяма степен жените?

Според редица изследвания и мнения на специалисти, жените много по-често страдат от анемия за разлика от мъжете. Статистиките сочат, че 30% от представителките на нежния пол страдат от анемия. За разлика от мъжете, при които едва 2% са засегнати от хематологичното състояние.

Причини поради, които жените са засегнати в по-голяма степен от анемия

 • Месечният цикъл е причина за анемия, защото той води до повишена загуба на кръв, когато е в по-обилни количества при някои дами.
 • В желанието си да изглеждат добре, жените много по-често подлагат организма си на изтощителни диети. Спазвайки диети, най-често в диетичното меню отсъстват хранителните източници на желязо. Така недостигът на желязо води до обща слабост на организма, понижена издръжливост и в последствие дори анемия.
 • Прекомерната употреба на кафе и черен чай е предпоставка за анемия, защото тези две напитки възпрепятстват усвояването на желязото от организма и следователно този недостиг на желязо може да доведе до анемия.

Бременността също е предпоставка за недостиг на желязо

По време на бременност, нуждата от желязо е повишена, защото трябва да задоволява растежа на бебето и организма на бъдещата майка. Освен това, през бременността натоварването върху тялото на жената се увеличава в пъти. Сърцето на бременната бие по-бързо, дишането се учестява, бъбреците функционират по-интензивно. За да е балансиран този по-бърз ритъм и органите да функционират правилно са нужни повишени количества кислород. А той достига до всички органи и тъкани благодарение на желязото. Също така желязото е необходимо и за правилното функциониране на плацентата, която храни бебето с нужните за развитието му елементи.

Изброеното до тук е показателно, че голяма част от бременните могат да бъдат засегнати от анемия по време на бременността. По-конкретно – състоянието дава началото си през 16-тата гестационна седмица. По време на нея и чак до раждането се наблюдава понижаване на еритроцитите и хемоглобина в кръвта, което представлява съществен риск за развитието на анемия. Състоянието може да бъде съпътствано от липса на витамин В12, желязо и фолиева киселина. Основните видове анемии по време на бременността са желязодефицитната, анемия с дефицит на фолиева киселина и витамин В12 дефицитна анемия.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Желязото в храната

Един от препоръчваните от специалистите начини за попълване на нуждите от желязо в организма, е чрез консумация на храни, които съдържат този микроелемент.

 • Стриди – 85 гр от тях доставят 6,7 мг желязо на организма, което представлява повече от 1/3 от необходимата дневна доза
 • Леща – една чаша сварен продукт осигурява 6,59 мг желязо
 • Животински черен дроб – в 100 гр от него се съдържат 23 мг желязо, което дори надхвърля препоръчителната дневна доза от този микроелемент
 • Спанак – тази храна също съдържа изключително високо количество от необходимия микроелемент. Свареният спанак снабдява организма с 6,4 мг желязо.
 • Сусам – 2 супени лъжици от него, добавени към салата или мюсли, съдържат 5,2 мг желязо
 • Боб – само в една чаша боб се съдържат 4 мг желязо
 • Тиквени семки – 100 г от тази храна съдържа около 15 мг желязо, което представлява 83% от препоръчителния дневен прием, с уточнението, че сушеният продукт съдържа повече желязо от печеният
 • Сушени кайсии – освен че са чудесен здравословен десерт, успешно заместващ захарните изкушения, те съдържат около 6,3 мг желязо в 100 гр. Освен него в кайсиите се съдържа калий и витамин А. Подходящи са за консумация както за закуски между храненията, така и в салати.

Природно решение за жените, които страдат от анемия

В случаите на анемия специалистите препоръчват употреба на продукти, които повишават синтеза на хемоглобин в еритроцитите и увеличават производството на нови червени кръвни телца. Такава функция имат желязото, фолиевата киселина и витамин В12. Хематологичното средство Фоливит Феро/Folivit® Fero съдържа рационална комбинация от тези три компонента. Фоливит Феро е напълно безопасен продукт и може да се приема от всички, включително от бременни жени и деца, тъй като не предизвиква нежелани ефекти. Затова при бременност или планиране на такава се препоръчва прием на Фоливит Феро. Продуктът се приема по 1 течна капсула дневно след хранене.

borola

Сподели:
Scroll to Top