нисък хемоглобин

Нисък хемоглобин – симптоми и препоръчителни нива

Хемоглобинът представлява молекула протеин, която е основна съставна част на червените кръвни телца и служи за преноса на кислород в организма. Той отговаря също за формата на еритроцитите и за поддържането на киселинно-алкалното състояние в кръвта.

Когато нивата на хемоглобин са леко занижени, не винаги се говори за здравословен проблем и здравословни рискове. Но при трайно нисък хемоглобин значително се повишава вероятността от развитие на анемия – състояние, при което достъпът на кислород до тъканите и органите в човешкия организъм е нарушен.

Хората обикновено не са наясно, че страдат от нарушения в нивата на хемоглобин, докато не си направят кръвно изследване по една или друга причина. Затова е добре всеки човек да бъде своевременно запознат с негативните проявления на това състояние, за да може да реагира навреме и да предотврати по-големи усложнения.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Симптоми на нисък хемоглобин

Сред най-отличителните симптоми на нисък хемоглобин са слабост, умора и липса на енергия, бледост на кожата и венците, сърцебиене и недостиг на въздух. Може да се изпита още замаяност, главоболие, болка в гърдите, туптене в областта на ушите и студени ръце и крака.

Референтни стойности на хемоглобин в кръвта

Нивата на хемоглобин се измерват в грама на децилитър кръв, като един децилитър се равнява на 100 мл.

  • За деца на 1 месец – 14 g/dL
  • За деца от 6 месеца до 1 година – от 10 до 14 g/dL
  • За деца от 1 до 6 години – от 9.5 до 14 g/dL
  • За възрастни мъже – от 14 до 17.5 g/dL
  • За възрастни жени – от 12.3 до15.3 g/dL

Всяко отклонение от тези норми е добре да се обсъди с лекуващия лекар и да се предприемат навременни мерки за нормализиране нивата на хемоглобин в кръвта.
Силно препоръчително е за бременните жени да поддържат нормални нива на хемоглобин в кръвта, тъй като по време на бременността обемът на кръвта се повишава. Затова е важно те редовно да следят за отклонения в нивата му.

Кое е ефикасното решение при нисък хемоглобин?

Каквато и да е причината за нисък хемоглобин, нормалните му нива могат да бъдат възстановени бързо и лесно само с приема на природния продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той е предназначен за стимулиране процеса на кръвообразуване.

Съдържащото се в продукта лесно усвоимо желязо достига до костния мозък и стимулира синтеза на хемоглобин в еритроцитите. В допълнение към желязото, Фоливит Феро съдържа още фолиева киселина и витамин B12 – други два ключови елемента, необходими за хемопоезата.

Приемът на Фоливит Феро не се свързва с никакви странични ефекти, защото е с чист природен произход и високо качество.

borola

Сподели:
Scroll to Top