Нисък хемоглобин при бременност – причини и решение

нисък хемоглобин при бременност

Бременността е едно неповторимо изживяване в живота на една жена. Но преди дълго чаканото събитие бъдещата майка преминава през някои неизбежни предизвикателства. Сред тях са и някои здравословни премеждия, които достигат голяма част от бременните, а именно проблеми като нисък хемоглобин.

Каква е ролята на хемоглобина?

Хемоглобинът представлява сложен белтък, който участва в състава на кръвта и по-конкретно е част от червените кръвни телца (еритроцити). Когато вдишваме, той пренася кислород от белите дробове до тъканите на тялото. По същия начин пренася и въглероден диоксид от тъканите към белите дробове в обратния процес на издишване.
Обичайна практика е да се изследват нивата на хемоглобин веднага след установяване на наличие на бременност. Това е достатъчно показателно за значението на нивата на хемоглобин по време на бременността.

Защо се наблюдава нисък хемоглобин при бременност?

Напълно нормално е нивата на хемоглобин да се понижат по време на бременност . И това е така, защото обемът на кръвта се увеличава с 50%, за да осигури преносът на основни хранителни вещества към плода. Процесът на увеличаване обема на кръвта започва някъде около осмата седмица от бременността. Увеличаването на обема на кръвната плазма е по-голям в сравнение с увеличения обем на червените кръвни клетки. Но това намалява концентрацията на еритроцитите, което от своя страна намалява нивата на хемоглобин. Понижаването на хемоглобина до 10,5g/dl – грама на децилитър е нормално по време на бременността.

Как да разберем дали имаме твърде нисък хемоглобин при бременност?

Въпреки че се смята за нормално нивата на хемоглобин да паднат до 10,5g/dl, когато стойностите паднат под 10g/dl, това вече е сигнал за безпокойство и може да предизвика здравословни проблеми, които да се отразят и на майката, и на плода, и на нормалното протичане на бременността.

Симптоми на нисък хемоглобин при бременност:

  • Чувство на умора
  • Виене на свят
  • Бледи устни и кожа
  • Чупливи нокти
  • Недостиг на въздух в покой
  • Повишен сърдечен ритъм
  • Студени ръце и крака

Симптомите се влошават, когато нивата на хемоглобина продължат да вървят надолу с напредване на бременността. Когато нивата достигнат до 6g/dl или дори под тази граница, бъдещата майка е възможно да развие ангина – състояние, характеризиращо се със силна болка в гръдния кош, която се пренася към ръцете, раменете и врата, поради недостатъчното кръвоснабдяване.

Нисък хемоглобин при бременност – как да се справим с проблема?

При ниски нива на хемоглобин в кръвта е препоръчително да се приема допълнително желязо, фолиева киселина и витамин B12. Може да си ги набавите с храната или чрез природни продукти като Фоливит Феро/Folivit Fero® – хематологично средство, което съдържа трите най-важни компонента за процеса на образуване на червени кръвни телца и хемоглобин в кръвта. Трите активни съставки са в необходимите препоръчителни количества и се намират в специална форма – течна капсула (Solucaps), която гарантира по-добро усвояване на съставките.

borola
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
0
Бихме се радвали на вашето мнение. Моля, коментирайте!x