нисък хемоглобин при бременност

Нисък хемоглобин при бременност – причини и решение

Бременността е едно неповторимо изживяване в живота на една жена. Но преди дълго чаканото събитие бъдещата майка преминава през някои неизбежни предизвикателства. Сред тях са и някои здравословни премеждия, които достигат голяма част от бременните, а именно проблеми като нисък хемоглобин.

Каква е ролята на хемоглобина?

Хемоглобинът представлява сложен белтък, който участва в състава на кръвта и по-конкретно е част от червените кръвни телца (еритроцити). Когато вдишваме, той пренася кислород от белите дробове до тъканите на тялото. По същия начин пренася и въглероден диоксид от тъканите към белите дробове в обратния процес на издишване.
Обичайна практика е да се изследват нивата на хемоглобин веднага след установяване на наличие на бременност. Това е достатъчно показателно за значението на нивата на хемоглобин по време на бременността.

Защо се наблюдава нисък хемоглобин при бременност?

Напълно нормално е нивата на хемоглобин да се понижат по време на бременност . И това е така, защото обемът на кръвта се увеличава с 50%, за да осигури преносът на основни хранителни вещества към плода. Процесът на увеличаване обема на кръвта започва някъде около осмата седмица от бременността. Увеличаването на обема на кръвната плазма е по-голям в сравнение с увеличения обем на червените кръвни клетки. Но това намалява концентрацията на еритроцитите, което от своя страна намалява нивата на хемоглобин. Понижаването на хемоглобина до 10,5g/dl – грама на децилитър е нормално по време на бременността.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Как да разберем дали имаме твърде нисък хемоглобин при бременност?

Въпреки че се смята за нормално нивата на хемоглобин да паднат до 10,5g/dl, когато стойностите паднат под 10g/dl, това вече е сигнал за безпокойство и може да предизвика здравословни проблеми, които да се отразят и на майката, и на плода, и на нормалното протичане на бременността.

Симптоми на нисък хемоглобин при бременност:

  • Чувство на умора
  • Виене на свят
  • Бледи устни и кожа
  • Чупливи нокти
  • Недостиг на въздух в покой
  • Повишен сърдечен ритъм
  • Студени ръце и крака

Симптомите се влошават, когато нивата на хемоглобина продължат да вървят надолу с напредване на бременността. Когато нивата достигнат до 6g/dl или дори под тази граница, бъдещата майка е възможно да развие ангина – състояние, характеризиращо се със силна болка в гръдния кош, която се пренася към ръцете, раменете и врата, поради недостатъчното кръвоснабдяване.

Нисък хемоглобин при бременност – как да се справим с проблема?

При ниски нива на хемоглобин в кръвта е препоръчително да се приема допълнително желязо, фолиева киселина и витамин B12. Може да си ги набавите с храната или чрез природни продукти като Фоливит Феро/Folivit Fero® – хематологично средство, което съдържа трите най-важни компонента за процеса на образуване на червени кръвни телца и хемоглобин в кръвта. Трите активни съставки са в необходимите препоръчителни количества и се намират в специална форма – течна капсула (Solucaps), която гарантира по-добро усвояване на съставките.

borola

Сподели:
Scroll to Top