Възстановяване на дефицитите при анемия

Непълноценното и нездравословно хранене е сред основните причини за възникване на анемия. Практиката сочи, че недостигът на хранителни вещества неминуемо води до отклонения в нормалната структура и функция на кръвта и нейните основни компоненти – червените кръвни телца (еритроцити) и хемоглобин. Тази тенденция се наблюдава най-вече при хора, които не приемат в достатъчни количества от трите най-важни съставки, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина – желязо, фолиева киселина и витамин B12. До какви форми на анемия водят липсите на посочените вещества и как могат да се възстановят дефицитите ще разберете в следващите редове.

Основни форми на анемия

Желязодефицитна анемия

Най-често в капана й попадат жени в репродуктивна възраст. Освен бедната на желязо храна, причина за появата й може да е обилно кръвотечение при менструация и раждане. За щастие железните запаси в организма бързо могат да бъдат възстановени, ако на трапезата на засегнатите присъстват по-често червено месо, черен дроб, яйца, зеленолистни зеленчуци и зърнени култури.

Мегалобластна анемия

Недостигът на фолиева киселина, позната още като витамин B9, води до тази форма на анемия. Това налага придържането към хранителен режим, включващ цитруси, бобови растения, хляб с жива мая, авокадо, сурови семена и ядки. Жените във фертилна възраст, които планират бременност, трябва да си набавят фолиева киселина не само посредством храната, а и чрез природни продукти. Така се предотвратяват увреждания на плода по време на първото тримесечие от вътреутробното му развитие като дефект на невралната тръба и непълно оформяне на устните и твърдото небце (заешка уста).

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Пернициозна анемия

Основният провокиращ фактор за появата на тази форма на анемия е липсата на витамин B12. Най-богати източници на представителя от групата на B комплекса са продуктите от животински произход като пилешко, риба, морски дарове, яйца, мляко и неговите производни. Препоръчително е хората, които избягват консумацията на посочените храни, да си набавят витамин B12 от обогатени зърнени закуски или от подходящи природни продукти.

Най-пълният природен източник на витамини и минерали при анемия

Храната безспорно е най-ценният източник на вещества, оказващи благотворен ефект върху процеса на кръвообразуване. Тяхното количество обаче е недостатъчно, за да се справи ефективно с уврежданията на еритроцитите и понижените стойности на хемоглобина, характерни за различните форми на анемия. Поради това специалистите препоръчват на засегнатите да използват натурални продукти, които съдържат високо количество от нужните хранителни вещества за борба с хематологичното състояние. Фоливит Феро/Folivit® Fero е перфектният избор, тъй като всяка негова капсула доставя на организма оптимално количество желязо, фолиева киселина и витамин В12, необходими за образуването на червените кръвни телца и хемоглобина. Активните съставки участват пряко в кръвообразуването и взаимно допълват ефекта си. В резултат на благотворното им влияние дефицитите, довели до появата на различни форми на анемия, бързо се възстановяват и състоянието ефективно се овладява.

borola

Сподели:
Scroll to Top