анемия

Анемия – причини и решение

Анемията е изключително често срещано заболяване. В основата й стоят два основни фактора – намалено съдържание на червени кръвни клетки (еритроцити) в кръвта или понижено съдържание на хемоглобин в тях. И в двата случая се затруднява снабдяването на телесните клетки с кислород и се нарушава тяхната нормална дейност. Недостигът на кислород в клетките може да има много тежки и увреждащи организма последствия, ако срещу заболяването не се предприемат мерки. Ето защо ще обърнем внимание на основния проблем свързан с коварната анемия – причините за възникването й, както и изборът на правилния продукт за преодоляването й.

Анемия – причини за развитието й

В медицинските среди се разглеждат 3 основни причини за възникване на анемия:

кръвозагуба

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

усилено разграждане на червени кръвни клетки в организма

недостатъчно производство на нови и функционални еритроцити

В много от случаите анемията се развива поради комбинираното влияние на повече от една от тези причини.

Кръвозагуба

Това е най-честата причина за развитие на анемия, особено на желязодефицитна такава. Загубата на кръв може да е резултат от:

– менструални кръвотечения

– кръвоизливи в стомашно-чревния или уринарния тракт

– хирургични интервенции

– различни физически травми

– ракови образувания

Усилено разграждане на червени кръвни клетки в организма

Това патологично състояние може да е резултат на увреждане или хиперфункция на някои вътрешни органи, най-вече далака. Именно в него се разрушават еритроцитите. Нерядко обаче причина за прекомерното разграждане на еритроцити може да се крие в наследствено предавано заболяване като сърповидно-клетъчната анемия, таласемията или липсата на определени ензими в организма. Подобни състояния водят до поява на дефекти в червените кръвни клетки, поради които те загиват преждевременно.

Недостатъчно производство на нови и функционални еритроцити

Остарелите и нефункционални червени кръвни клетки нормално се разрушават в далака и на тяхно място се изграждат нови и напълно функционални такива. В някои ситуации обаче тази подмяна се затруднява и се развива анемия. Ето кои са основните причини за това:

диета, бедна на желязо, фолиева киселина и витамин B12 или невъзможност на организма да ги усвои от храната

бременност – много често бременните жени развиват анемия поради незадоволяване на повишените нужди на организма от витамин B12, желязо и фолиева киселина

хормонални проблеми – когато в тялото не се секретира достатъчно количество еритропоетин – хормон, стимулиращ дейността на костния мозък и образуването на еритроцити (еритропоеза)

прием на определени лекарства – лечението на някои заболявания с определени медикаменти също може да възпрепятства еритропоезата и да доведе до развитие на анемия

Решение на проблема с анемията

Универсално комбинирано и безвредно средство, което дава много добри резултати при анемия е Фоливит Феро/Folivit® Fero. Той съдържа оптимални концентрации желязо, фолиева киселина и витамин B12, необходими за правилното кръвообразуване. Приемът на Фоливит Феро гарантира преодоляването на анемията в рамките на 3 месеца, както и превенцията на заболяването при хора, подложени на действието на някои от изброените по-горе фактори, причиняващи анемия.

borola

Сподели:
Scroll to Top