мегалобластна анемия

Какво знаем за хематологичното състояние „мегалобластна анемия“?

Мегалобластна анемия е хематологично състояние, което изисква задълбочена грижа за здравето. От какво се нуждае организмът ни при развитие на този вид анемия?

Мегалобластна анемия представлява състояние, което се характеризира с нарушения в синтеза на ДНК при младите еритроцити

Вследствие на това нарушение еритроцитите не успяват да изпълнят една от основните си функции – транспортиране на кислород до всички останали клетки.

Основният провокиращ фактор за поява на мегалобластна анемия е недостигът на витамин В12 (цианкобаламин) и фолиева киселина. Недостатъчното количество на витамин B12 е съпроводено от стомашни и чревни заболявания (гастрит, колит, болест на Крон, различни видове язви, констипация и др). При дефицит, може да се наблюдава хроничен панкреатит.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Симптоми при поява на мегалобластна анемия

  • повишено желание за сън и проблеми със съня
  • нарушения в зрението
  • световъртеж
  • загуба на концентрация
  • болки в гърдите и главата
  • усещане за студ при липса на провокиращи фактори
  • лесна уморяемост
  • хроничен атрофичен гастрит, който се характеризира с диария, усещане за тежест в горната коремна област
  • изтръпване на горните и долните крайници
  • спазми

Мегалобластна анемия се развива при хора, които не приемат достатъчно витамин В12 с храната

Този витамин от група В има незаменима роля в образуването на червените кръвни клетки – еритроцитите. Той се открива в големи количества в животинските продукти – мляко, яйца и меса. Поради тази причина анемията с дефицит на Витамин В12 се диагностицира предимно при вегетарианци или вегани. При тези хора е необходим прием на цианкобаламин изцяло от растителни източници. Компенсиране липсата на животински продукти може да става с приема на оризово и соево мляко, пълнозърнести продукти, водорасли , соеви храни и др.

Добре е да се знае, че дори здрав организъм в определени ситуации не успява да усвои напълно постъпилия с храната витамин В12. Затова за превенция на анемия и за осигуряване на нормално кръвообразуване в организма е необходим прием на природни продукти с високо количество витамин B12. Това особено силно важи за жени в детеродна възраст, бременни, кърмачки и хора с язва или други заболявания, свързани с кръвозагуба.

Занижените нива на фолиева киселина също провокират поява на мегалобластна анемия

Фолиевата киселина е изключително важна за здравето и доброто състояние на организма, особено при бременните и жените, планиращи бременност. Но не само – редовното ѝ постъпване в определени количества в организма е жизнено необходимо за всеки. Фолиевата киселина е необходима за производството на здрави и функционални еритроцити. При неин дефицит, червените кръвни клетки придобиват неправилна форма или губят функционалността си преждевременно.
В наши дни се прилагат редица мерки, насочени към предотвратяване появата на анемия, включително обогатяване на редица хранителни продукти с фолиева киселина.

Като най-обичайно средство за преодоляване на това анемично състояние, специалистите препоръчват увеличения прием на продукти, богати на фолиева киселина. Сред тях са черен дроб, листни зеленчуци, броколи, портокали и зърнени храни. Фолиевата киселина се усвоява много лесно в червата, дори при хора, страдащи от проблеми със стомашно-чревния тракт.

Прием на витамин В12 и фолиева киселина може да се осъществи и чрез консумация на почти всички видове месо, мляко, спанак, ряпа, зеле и маруля. Големи количества от тези витамини се съдържат и в броколите, ягодите, папая, грейпфрут, малини и аспержи.

Най-сигурният начин за оптимално снабдяване на организма с фолиева киселина и витамин B12 при мегалобластна анемия

Отличен източник, осигуряващ пълната дневна доза от фолиева киселина и витамин В12, в комбинация с желязо, е природният продукт Фоливит Феро/Folivit® Fero.

Фоливит Феро е подходящ за овладяване и превенция на анемични прояви, включително такива, породени от недостиг на витамин В12 и фолиева киселина.

Фоливит Феро се прилага успешно при всички видове анемия, като допълнително лечение и средство за профилактика.

Фоливит Феро се приема при бременност и кърмене, кръвозагуба при раждане, оперативни интервенции, хемороиди и кръводаряване.

Фоливит Феро е безвредно средство за нормално кръвообразуване, без нежелани взаимодействия при прием от възрастни и деца. Дозира се по 1 течна капсула на ден, след хранене. При бременност или планиране на такава, приемът му започва още с планирането.

borola

Сподели:
Scroll to Top