желязо

Желязо – начини за повишаване на нивото му в кръвния серум

Когато имаме ниски нива на желязо в кръвта, сме изложени на опасност от развитие на анемия. Единственият начин да намалим риска за здравето е своевременно да повишим количеството на незаменимия минерал. Как да се случи това ще разберем в следващите редове.

Стратегии за увеличаване на желязото в кръвния серум

Консумация на храни, богати на желязо

За да достигнем оптимални нива на желязо в кръвта, е необходимо да включим в ежедневното меню повече желязосъдържащи храни. Те могат да са както от животински (червено месо, дреболии), така и от растителен произход (бобови растения, зеленолистни зеленчуци, ядки). Единствената разлика е, че желязото от месните продукти (хемово желязо) се усвоява значително по-лесно от това от растителни източници (нехемово желязо). Ето защо, ако разчитаме на растителни храни за набавянето на желязо, трябва да се погрижим за повишаване на абсорбцията му.

Повишен прием на източници на витамин С

По-добрата усвояемост на желязото е предпоставка за по-високото му ниво в кръвната плазма. Именно поради това е необходимо да предприемем мерки в тази насока. Най-доброто, което можем да направим, е да обогатим диетата с храни с високо съдържание на витамин C като цитрусите. С консумацията им обаче не бива да се прекалява. Приеман в прекомерни количества, водоразтворимият витамин може да предизвиква дефицит на фолиева киселина, друго вещество необходимо за нормалното кръвообразуване.

Промо пакети Фоливит Феро
Промо пакети Фоливит Феро

Умерен прием на храни и напитки, които потискат усвояването на желязо

Ако искаме да имаме по-високи нива на желязо в кръвта, непременно трябва да ограничим до минимум приема на следните храни и напитки:

  • яйца – съдържащият се в жълтъка фосфитин, възпрепятства усвояването на желязо от растителни източници
  • млечни продукти – калцият в състава им инхибира усвояването на желязо както от животински, така и от растителни източници
  • чай – оксалатът в него пречи на усвояването на нехемовото желязо
  • какао и кафе – фенолните съединения, от които изобилстват, потискат абсорбцията на нехемово желязо
  • орехи – фитатите в тях действат като силни инхибитори и могат да намалят усвояването на желязо с до 50-60%

Още една безотказна стратегия, допринасяща за повишаване на желязо в кръвта

Приемът на Фоливит Феро/Folivit® Fero е ценно допълнение към изброените стратегии за повишаване на желязото в кръвния серум. Този висококачествен хематологичен продукт доставя на организма оптимално количество от есенциалния микроелемент и по този начин ни предпазва от развитието на желязодефицитна анемия. Ползите от Фоливит Феро обаче не свършват дотук. Благодарение на останалите две активни вещества в състава си – фолиева киселина и витамин B12 – той осезаемо намалява риска от останалите често срещани видове анемия. За да се възползваме максимално от комплексното действие на този уникален продукт трябва да го приемаме по-продължително време. От благотворното му влияние спокойно могат да се възползват и бременните жени. Дълговременната употреба не крие риск за здравето поради изцяло природния произход на съставките.

borola

Сподели:
Scroll to Top